HUNT-studien er en helseundersøkelse som omfatter helseopplysninger og biologisk materiale fra innbyggerne i Trøndelag. Innsamlinger har vært foretatt cirka hvert ellevte år siden 1984. Det er en av verdens største befolkningsundersøkelser og en viktig kilde til kunnskap om livsstil, livskvalitet, levekår og helse i Norge.

Datainnsamlingen startet med HUNT-1 i 1984, med fokus på blodtrykk, diabetes og livskvalitet, og der alle innbyggerne i Nord-Trøndelag over 20 år ble invitert til svare på et spørreskjema og delta i en klinisk undersøkelse (74 599 deltok). I HUNT-2 (1995-1997) ble undersøkelsen utvidet med en skolebasert ungdomsundersøkelse (13-19 år), et utvidet spørreskjema og en venøs blodprøve av alle. HUNT-3 pågikk fra 2006 til 2008 og inneholdt mye av det samme som tidligere undersøkelser samt flere nye tilleggsundersøkelser. HUNT-4 foregikk i Nord-Trøndelag i perioden fra 2017 til 2019, og i forbindelse med sammenslåing av Trøndelagsfylkene ble det også foretatt en spørreskjemabasert undersøkelse i daværende Sør-Trøndelag.

Foreløpig (2022) har 240 000 trøndere deltatt i helseundersøkelsene som har bidratt til omfattende medisinsk forskning og kunnskap både nasjonalt og internasjonalt. HUNT-undersøkelsen fikk Karl Evangs pris i 2017, har bidratt i hundrevis av doktorgrader og flere tusen forskningsartikler.

HUNT er også et eget forskningssenter under NTNU som koordinerer, forvalter og forsker på datamaterialet. HUNT forskningssenter har ansvar for HUNT datasenter, HUNT biobank og HUNT cloud som tilbyr tjenester innen sikker utlevering, behandling, analyse og lagring av forskningsmateriale fra HUNT studien og andre forskningsstudier.

Akronymet HUNT sto opprinnelig for helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Siden fylkessammenslåingen i 2019 er den blitt utvidet til hele det nye fylket og står nå for Helseundersøkelsen i Trøndelag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg