MoBa-undersøkelsen er en av verdens største helseundersøkelser og omfatter omkring 285 000 deltakere. Formålet med undersøkelsen er å skaffe mer kunnskap om årsaker til sykdom og helseskader for å undersøke muligheten til å kunne forebygge disse og bidra til bedring av folkehelsa.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for «Den norske mor, far og barn-undersøkelsen»

Metode

Datainnsamlingen startet i 1999. Fra 1999 til 2008 ble gravide kvinner invitert til å delta. Datainnsamlingen omfatter spørreskjemaer under graviditet og på flere tidspunkt i barnas oppvekst, samt biologisk prøvemateriale fra både barn og foreldre. Om lag 114 500 barn, 95 000 mødre og 75 000 fedre har deltatt.

MoBa følger deltakerne over et livslangt perspektiv og over generasjoner for finne både arvelige og miljømessige faktorer som kan ha betydning for utvikling av sykdom og hva som gir god helse.

Resultater

MoBa har allerede gitt mange resultater og bidratt til ny og viktig kunnskap. Per november 2023 var 1110 artikler publisert basert på MoBa undersøkelsen. Det er forventet at verdien og kunnskapen fra undersøkelsen vil øke ettersom deltagerene blir eldre. MoBa vil da muliggjøre studier av sammenhengen mellom mulige årsaksfaktorer målt gjennom hele eller spesielle vinduer av livsløpet og etterfølgende utvikling av sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg