Tromsøundersøkelsen er en av Norges største befolkningsundersøkelser og er forankret ved UiT Norges arktiske universitet. Undersøkelsen startet i 1974 med bakgrunn i en høy forekomst av hjerte- og karsykdom blant menn i Nord-Norge. Siden har undersøkelsen blitt utvidet til kvinner og blitt gjennomført totalt syv ganger med syv til åtte års mellomrom. Mer enn 45 000 personer har deltatt og mange har deltatt i flere runder av studien. Undersøkelsen har en egen driftsorganisasjon som forvalter innsamlet data og biologisk materiale, og planlegger runde åtte av undersøkelsen gjennomført i 2025—2026.

Studien omfatter både spørreskjema, kliniske undersøkelser og biologisk prøver.

Undersøkelsene dekker et vidt spekter av temaer innen folkehelse som fysisk aktivitet og kosthold, aldring og demens, hjerte- og karsykdommer, diabetes, kreft, lungesykdom, psykisk helse, muskel- og skjelettsykdommer, antibiotikaresistens og flere andre helserelaterte tema.

Frem til 2022 er det avlagt om lag 170 doktorgrader, 60 mastergrader og over 1000 vitenskapelige artikler med bakgrunn i undersøkelsens innsamlede data.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg