Ménétriers sykdom er en tilstand som kjennetegnes av at foldene i magesekkens slimhinne er fortykkede. Mikroskopisk sees hyperplasi av det ytterste laget av slimhinnen, det vil si at det er flere epitelceller.

Faktaboks

Uttale
menetriˈes sykdom
Etymologi

Navn etter den franske legen Pierre Ménétrier (1859–1935).

Symptomer

Ménétriers sykdom kan gi smerter i mellomgulvet, kvalme og oppkast, og til dels betydelig vekttap. Syreproduksjonen i magesekken er ofte redusert, og pasienten vil tape proteiner i avføringen.

Årsaker

Man kjenner ikke årsaken til sykdommen eller grunnen til at den gir symptomer. Man har heller ikke dokumenterte behandlingstilbud til disse pasientene. Det er imidlertid viktig å utelukke andre årsaker til fortykkede folder, som for eksempel lymfom.

Prognose

Tilstanden kan gå tilbake spontant. Noen pasienter utvikler imidlertid celleforandringer, metaplasi. Hos én av ti av pasientene kan slike områder gi opphav til kreft. Det vanligste er imidlertid at tilstanden forblir omtrent uendret i mange år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg