magekreft

Stadier ved kreft i magesekken.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Til venstre: De perigastriske lymfeknutene langs curvatura minor (1) og major (2).

Til høyre: Lymfenutene langs arteria gastrica sinistra (1), arteria hepatica communis (2), arteria lienalis (3), truncus coliacus (4) og de hepatoduodenale lymfeknutene (5).

Lisens: Gjengitt med tillatelse

Magekreft, ondartet svulst i magesekken. Magekreft er en svært alvorlig kreftform. De fleste som får sykdommen er over 40 år, og den forekommer hyppigst hos menn. Magekreft er sjeldent i Norge, men er en av de vanligste krefttypene globalt sett. Det er stor variasjon geografisk, etnisk og sosioøkonomisk i utbredelsen.

Faktaboks

Også kjent som

magesekkreft, cancer ventriculi

Årsaker

Man tror at kosthold kan være en medvirkende årsak til magekreft, spesielt syltet, saltet og røkt mat. Kronisk betennelse i magesekken, atrofisk gastritt, kan også i sjeldne tilfeller gi kreftutvikling etter mange år.

Symptomene

Symptomene kan minne om magesår, med smerter i mellomgulvet, kvalme eller oppkast. Kreftsykdommen vil også ofte føre til avmagring, slapphet og generelt nedsatt allmenntilstand.

Diagnosen

Diagnosen stilles som regel ved hjelp av gastroskopi, der man kan undersøke innsiden av magesekken via en slange gjennom munnen. I tidlige stadier kan utseendet forveksles med et vanlig magesår, og derfor er det viktig å ta vevsprøver i sårkanten for å oppdage kreftceller. Dersom det påvises en kreftsvulst, må det gjøres ytterligere undersøkelser for å vurdere hvor mye den har vokst, og om den har spredt seg til andre organer.

Behandlingen

Behandlingen er kirurgisk fjerning av hele eller deler av magesekken. Noen ganger må også omkringliggende organer (bukspyttkjertel og tolvfingertarm) fjernes for å bedre muligheten for overlevelse (Whipples operasjon). I noen tilfeller er svulsten grodd fast slik at den ikke kan fjernes. Mulighetene for fullstendig fjerning av alt svulstvev og for helbredelse er svært avhengig av hvor tidlig man kommer til. Strålebehandling eller cellegift er sjelden aktuelt i behandlingen av magekreft.

Se også linitis plastica.

Kommentarer (2)

skrev marit vollan

Hei. Du skriver "Behandlingen
Behandlingen er kirurgisk fjerning av hele eller deler av magesekken. Noen ganger må også omkringliggende organer (bukspyttkjertel og tolvfingertarm) fjernes for å bedre muligheten for overlevelse (Whipples operasjon). I noen tilfeller er svulsten grodd fast slik at den ikke kan fjernes. Mulighetene for fullstendig fjerning av alt svulstvev og for helbredelse er svært avhengig av hvor tidlig man kommer til. Strålebehandling eller cellegift er sjelden aktuelt i behandlingen av magekreft" Er det slik at det er operasjon kan utføres selv med spredning til buk, dersom alt av synlig kreft fjernes kirugisk? Du skriver også at det er sjeldent det behandles med cellegift- jeg leser på nett at helsevesnet i Norge tilbyr kun cellegift som standard behandling. I hvilke tilfeller er det mener du/henviser du til i "sjeldne tilfeller" hvor cellegift er aktuelt?

svarte Synøve Kamøy

Hei, Marit! Takk for ditt spørsmål. Vi jobber sammen med fagansvarlig for å revidere denne artikkelen, deriblant vanligste behandligsformer i dag. MVH Synøve Kamøy, lege og medisinsk redaktør.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg