MADRS er en 10-punkts skala brukt for å vurdere dybden av depressive symptomer. Skalaen omfatter vurdering av observert og selvopplevd nedtrykthet, angst, søvnproblemer, manglende appetitt, konsentrasjonsproblemer, initiativløshet, tap av evne til følelsesmessige reaksjoner, pessimistiske tanker og selvmordstendenser.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Montgomery-Åsberg depression rating scale

En skår på over 20 poeng kan tyde på en behandlingstrengende depresjon, og en skår på opptil 30 poeng tyder på at det foreligger en dyp depresjon med absolutt behandlingsindikasjon. Man kan ikke bruke MADRS alene for å velge behandlingsform, da skalaen ikke sier noe om årsaken til de depressive symptomene (for eksempel bipolar lidelse, tilpasningsforstyrrelse, stoffskifteforstyrrelse).

Bakgrunnen for den hyppige bruken av MADRS er at depresjoner er meget hyppige i befolkningen, men at de likevel ofte ikke oppdages fordi symptomene som pasienten presenterer kan være av rent kroppslig art (tretthet, mageplager, kroppssmerter).

Ubehandlet er depresjoner forbundet med funksjonssvikt, selvmordsfare og også sterkt forøkt kroppslig sykelighet. Samfunnet har derfor mye å vinne på tidlig diagnostikk og behandling av depresjoner.

MADRS er oppkalt etter de to psykiaterne som utviklet skalaen, svensken Marie Åsberg (f. 1938) og briten Stuart A. Montgomery (Montgomrey-Aasberg depression rating scale).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg