MADRS, 10-punkts skala brukt for å vurdere dybden av depressive symptomer. Skalaen omfatter vurdering av observert og selvopplevd nedtrykthet, angst, søvnproblemer, manglende appetitt, konsentrasjonsproblemer, initiativløshet, tap av evne til følelsesmessige reaksjoner, pessimistiske tanker og selvmordstendenser.

En skår på over 20 poeng kan tyde på en behandlingstrengende depresjon, og en skår på opptil 30 poeng tyder på at det foreligger en dyp depresjon med absolutt behandlingsindikasjon. Man kan ikke bruke MADRS alene for å velge behandlingsform, da skalaen ikke utsier noe om årsaken til de depressive symptomene (for eksempel bipolar lidelse, tilpasningsforstyrrelse, stoffskifteforstyrrelse).

Bakgrunnen for den hyppige bruken av MADRS er at depresjoner er meget hyppige i befolkningen, men at de likevel ofte ikke oppdages fordi symptomene som pasienten presenterer, kan være av rent kroppslig art (tretthet, mageplager, kroppssmerter).

Ubehandlet er depresjoner forbundet med funksjonssvikt, selvmordsfare og også sterkt forøkt legemlig sykelighet. Samfunnet har derfor mye å vinne på tidlig diagnostikk og behandling av depresjoner.

MADRS er oppkalt etter de to psykiaterne som utviklet skalaen, svensken Marie Åsberg (f. 1938) og briten Stuart A. Montgomery.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.