BNP
ProBNP er et peptid som består av 108 aminosyrer. Det kan spaltes til det aktive hormonet BNP (32 aminosyrer) og et inaktivt peptid kalt N-terminal-proBNP (forkortet NT-proBNP) som består av 76 aminosyrer.
BNP
Lisens: CC BY SA 3.0

NT-proBNP er et biologisk inaktivt peptid, og dannes ved spalting av proBNP. Halveringstiden i blodbanen er cirka én til to timer. NT-proBNP har en lengre halveringstid i blodet enn BNP og foreligger derfor i høyere konsentrasjon i blodbanen. NT-proBNP er dessuten mer stabilt i blodprøven ved romtemperatur, slik at NT-proBNP ofte foretrekkes som biomarkør fremfor måling av BNP.

Tolkning og referanseområde

NT-proBNP stiger ved hjertesvikt men kan også være forhøyet av andre årsaker. Høye verdier ses alltid ved hjertesvikt. Hjertesvikt utelukkes dersom konsentrasjonen av NT-proBNP er under 125 nanogram per liter (ng/L) hos pasienter uten akutte symptomer, mens verdier lavere enn 300 ng/L utelukker hjertesvikt hos pasienter med akutte symptomer. Akutte symptomer er i denne sammenhengen tungpustethet, hoste, væskeopphopning (ødem) og kraftløshet.

NT-proBNP øker også ved andre tilstander som for eksempel hjerte- og karsykdommer og lungeemboli.

Nivået av NT-proBNP i blodbanen er normalt høyere hos kvinner enn hos menn, og verdiene øker naturlig med alderen. Nyfødte har også høyere verdier enn barn og voksne. Personer med betydelig overvekt har imidlertid lavere verdier enn normalvektige. Det er store individuelle forskjeller, og referanseverdiene er metodeavhengige. NT-proBNP påvirkes i større grad av nyrefunksjonen enn BNP. Pasienter med nyresvikt kan ha høye verdier av NT-proBNP på grunn av redusert utskillelse i nyrene, uten å ha hjertesvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg