Nitter-kuren, medikamentkombinasjon for kreftbehandling med navn etter den norske legen Lorentz Nitter.

Kuren har variert i sammensetning, men besto hovedsakelig av høye doser vitamin B12, andre B-vitaminer, gammaglobuliner, næringskonsentrat og tranexamsyre. I sin opprinnelige form inneholdt Nitter-kuren også en cellegift (5-fluoro-uracil) i lav dose samt høye doser anabole steroider.

Det har aldri blitt dokumentert at Nitter-kuren gir noen overlevelsesgevinst ved kreft sammenlignet med vanlig behandling og omsorg. De fleste norske kreftspesialister anser den for å være spekulativt basert og at den innebærer en viss risiko for uheldige medisinske effekter hos enkelte kreftpasienter.

I sin opprinnelige form, med tillegg av cellegiften 5-FU og anabole steroider, så man enkelte tilfeller av objektiv og subjektiv bedring, spesielt ved brystkreft og tykktarmskreft. Imidlertid har andre og mer veldokumenterte former for lindrende cellegiftbehandling forlengst erstattet denne kuren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg