gammaglobuliner

Artikkelstart

Gammaglobuliner er en undergruppe av globulinene, som utgjør omtrent 30 prosent av blodserumets proteiner. Betegnelsen gammaglobulin kommer av at denne delen av globulinene vandrer langsommere i et elektrisk felt enn alfa- og betaglobuliner. Dette kan vises med elektroforese.

Faktaboks

Uttale
gˈammaglobuliner
Etymologi

Gamma er den tredje bokstaven i det greske alfabetet.

Gammaglobulinene er delt inn i forskjellige undergrupper. De omfatter immunglobuliner eller antistoffer, som er av en sentral del av immunforsvaret. Immunglobulinene dannes av plasmaceller. I sjeldne tilfeller uteblir evnen til å danne plasmaceller og dermed gammaglobulin. Tilstanden betegnes agammaglobulinemi. Pasienter som har denne sykdommen, har sterkt nedsatt motstandskraft mot infeksjoner. Injeksjon av spesifikt gammaglobulin brukes for å forebygge visse sykdommer, som for eksempel smittsom leverbetennelse (hepatitis epidemica).

Ved undersøkelse av cerebrospinalvæsken ved visse sykdomstilstander i sentralnervesystemet, er elektroforese et viktig hjelpemiddel. Gammaglobulinene i spinalvæsken vil ved blant annet multippel sklerose (MS) kunne danne et karakteristisk mønster, såkalt «oligoklonal immunrespons».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg