Utviklingen av en kreftsykdom er en flertrinnsprosess. Kostholdet kan virke inn både i de første trinnene der det skjer en skade på en celles arvestoff, og på framveksten av en kreftsvulst. Noen faktorer i kostholdet vil kunne gi økt risiko for celleskade og kreftutvikling, mens andre kostfaktorer vil redusere risikoen for å få en kreftsykdom. I mange tilfeller kjenner man ikke de spesifikke mekanismene som gjør at en kostkomponent kan fremme eller hemme kreftutviklingen.
Hvilke deler av kosten som har størst betydning, har man heller ikke god nok kjennskap til. Det vi spiser og drikker består av en lang rekke næringsstoffer (fett, proteiner, karbohydrater, alkohol, vitaminer og mineraler), andre biologiske aktive komponenter (for eksempel fenoler fra planter), mikrobielle kontaminanter, naturlig forekommende og industrielt framstilte pesticider, tilsetningsstoffer og stoffer som dannes ved tillaging av mat.
Det man med stor sikkerhet kan si i dag er at selve næringsstoffene og de biologisk aktive stoffene i maten spiller en langt viktigere rolle for kreftutviklingen enn kontaminanter, pesticider, tilsetningsstoffer og stoffer som dannes ved tillaging av mat.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.