kobalamin

Kobalamin er en samlebetegnelse for en gruppe koboltholdige stoffer som utgjør vitamin B 12. Disse stoffene produseres kun av enkelte mikroorganismer, inkludert enkelte mikroorganismer som lever i tarmen. Viktigste kilde i kostholdet er animalske produkter, ikke minst produkter fra storfe og andre drøvtyggere, der kobalamin dannet i vomma lett tas opp i tynntarmen. I tillegg til kjøtt fra lam og storfe er innmat, egg, fisk, skalldyr og melkeprodukter som hvitost spesielt gode kilder. Også alger kan inneholde kobalaminer, for eksempel tangarten nori som brukes i sushi og den encellede algen spirulina. Imidlertid er det usikkert hvor lett tilgjengelige disse kildene til vitamin B12 er. Vitamin B12 finnes også i noen fermenterte produkter, for eksempel det fermenterte soyaproduktet tempeh.

Faktaboks

Uttale
kobalamˈin
Også kjent som
vitamin B12, cykobemin, cyanokobalamin

Vitamin B12 er nødvendig for dannelsen av DNA i samspill med folat, og inngår også i syntesen av lipider. Det finnes i animalske matvarer som innmat, kjøtt, fisk, skalldyr, melk og ost. Mangel på kobalamin fører til megaloblastanemi og skader på nervesystemet. Pernisiøs anemi er en sekundær mangelsykdom. Vitaminet syntetiseres av tarmens bakterier og finnes i kjøtt og lever. Absorpsjonen i tarmen krever binding til et spesielt glykoprotein, intrinsic factor. Økt nivå av plasma-homocystein (homocysteinemi) kan tyde på kobalaminmangel. Vitaminet deltar i metylering av homocystein til metionin, og i omdannelsen av metylmalonsyre-CoA til ravsyre-CoA.

Anbefalt daglig inntak for voksne er to mikrogram, 2,6 mikrogram for ammende kvinner.

Cyanokobalamin er en av de koboltholdige forbindelsene som inngår i vitamin B 12. Cyanokobalamin er en av de mest stabile formene av vitamin B12, og er derfor den formen som brukes i kommersielt produserte vitamintilskudd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg