kobalamin

Kobalamin er en samlebetegnelse for en gruppe koboltholdige stoffer som utgjør vitamin B12. Disse stoffene produseres kun av enkelte mikroorganismer, inkludert enkelte tarmlevende mikroorganismer. Viktigste kilde i kostholdet er animalske produkter, ikke minst produkter fra storfe og andre drøvtyggere, der kobalamin dannet i vomma lett tas opp i tynntarmen. I tillegg til kjøtt fra lam og storfe er innmat, egg, fisk, skalldyr og melkeprodukter som hvitost spesielt gode kilder. Også alger kan inneholde kobalaminer, for eksempel tangarten nori som brukes i sushi og den encellede algen spirulina. Imidlertid er det usikkert hvor lett tilgjengelige disse kildene til vitamin B12 er. Vitamin B12 finnes også i noen fermenterte produkter, for eksempel det fermenterte soyaproduktet tempeh.

Faktaboks

Uttale
kobalamˈin
Også kjent som
vitamin B12

Vitamin B12 er nødvendig for dannelsen av DNA i samspill med folat, og inngår også i syntesen av lipider. De finnes i animalske matvarer som innmat, kjøtt, fisk, skalldyr, melk og ost. Mangel på kobalamin fører til megaloblastanemi og skader på nervesystemet. Pernisiøs anemi er en sekundær mangelsykdom. Økt nivå av plasma-homocystein (homocysteinemi) kan tyde på kobalaminmangel.

Anbefalt daglig inntak for voksne er 2 mikrogram, 2,6 mikrogram for ammende kvinner.

Les mer i Store medisinske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg