PEEP

Artikkelstart

PEEP er en måte å puste på hvor trykket i luftveiene ved slutten av utåndingen (ekspirasjonen) fortsatt er positivt, det vil si høyere enn atmosfæretrykket utenfor kroppen. Dette hindrer at små luftveier og alveoler faller sammen, og motvirker dermed lungeshunting. Det økte trykket øker også den gjennomsnittlige diameteren av mellomstore og små luftrør, noe som letter luftstrømmen ut av lungene.

Faktaboks

Uttale

pip

Etymologi

forkortelse for engelsk positive end expiratory pressure

Også kjent som

positivt endeekspiratorisk trykk

PEEP utnyttes av idrettsfolk under fysiske anstrengelser, og av pasienter med kroniske lungesykdommer. Ved at man puster ut mot delvis sammenklemte lepper, vil trykket i luftveiene fortsatt være positivt helt til ny innånding starter. Prinsippet utnyttes ofte også ved respiratorbehandling, hvor en mekanisk eller elektronisk styrt ventil stenger for luftpassasje når trykket i utåndingsslangen når en forhåndsinnstilt verdi, vanligvis 5–15 cm H 2 O.

Hos pasienter som puster selv, men som har vesentlige problemer med å oksygenere blodet på grunn av lungeshunting, kan oksygeneringen ofte bedres hvis de puster gjennom et slange- og ventilsystem som holder et kontinuerlig positivt trykk i luftveiene under både inn- og utåndingsfasen. Slike apparater kalles vanligvis CPAP-systemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg