CPAP

CPAP. Effekt av CPAP på luftveistrykket.

Den nederste kurven viser en stilisert fremstilling av normal pusting: under inn-pusting (Inspirasjon) er det undertrykk i luftveiene i forhold til atmosfæretrykket, under utpusting (ekspirasjon) overtrykk.

Ved bruk av CPAP (øverste kurve) lager respiratoren et konstant overtrykk utover atmosfæretrykket, i dette tilfellet på 5 cm H2O, som pasienten puster mot hele tiden.

Av /Store medisinske leksikon ※.

CPAP, continuous positive airway pressure, er det å puste via et system som under hele respirasjonssyklusen (det vil si både under inspirasjon og ekspirasjon) holder trykket i luftveiene på et nivå som ligger over atmosfæretrykket (vanligvis 3–8 centimeter vann overtrykk).

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk continuous positive airway pressure

Hensikten med CPAP er å hindre at luftsekkene i lungene (alveolene) faller sammen slik at det utvikles atelektaser når gassvolumet i lungene er lavt; spesielt på slutten av en utånding. Metoden gir også en moderat økning i diameteren til de mindre luftveiene.

CPAP brukes hos nyfødte som har nedsatt produksjon av surfaktant, og hos voksne med svikt i lungenes oksygeneringsfunksjon. En kan etablere CPAP ved hjelp av gasstilførsel med nesekateter (en metode som brukes mest hos nyfødte), eller ved at pasienten via en tett ansiktsmaske eller en trakealtube puster inn gass fra et reservoar som står under overtrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg