Lungeshunt.

Lungeshunt. Shunting av blod i lungene.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Lungeshunt er at oksygenfattig blod fra høyre side av hjertet passerer gjennom lungene uten å ta opp nytt oksygen.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk shunt, ‘parallellkobling’

I friske lunger vil så å si alt blod som går gjennom lungene ta opp oksygen fra alveolene når de passerer dem. Ved sykdomstilstander i lungene kan luftrørene ned til alveolene i deler av lungene være tettet igjen av slim eller blod, alveolene kan være fylt av væske (alveolært ødem, lungeødem) eller puss (ved lungebetennelse) eller ha falt sammen (atelektase). Blodet som passerer slike områder beholder sitt lave oksygeninnhold. Blodet som kommer ut av lungene er da en blanding av normalt oksygenert blod og oksygenfattig blod, og vil derfor ha lavere oksygeninnhold enn normalt (hypoksemi).

Partiell lungeshunt

Hvis mange alveoler fortsatt er åpne, men dårlig ventilert og inneholder mindre oksygen enn normalt mens blodstrømmen forbi dem er normal, kan det oppstå en partiell lungeshunt. Slik shunt gir også nedsatt oksygeninnhold i blodet, men oksygenbehandling av pasienter med partiell shunt gir større bedring av arterielt oksygeninnhold enn hos dem med «ekte» shunt.

Pasienter med vesentlig lungeshunt har ofte åndenød og blålig hud og slimhinner (cyanose).

Shuntfraksjonen

Shuntfraksjonen er forholdet mellom den delen av blodstrømmen gjennom lungene som ikke tar opp oksygen, og den totale blodstrømmen. Shuntfraksjonen kan beregnes når man kjenner oksygeninnholdet i arterieblod og blandet veneblod samt oksygentrykket i alveolene. Ved shuntfraksjon høyere enn 0,3 vil man vanligvis ikke kunne opprettholde normalt oksygeninnhold i arterieblodet selv om man puster inn rent oksygen. Ved alvorlige lungesykdommer kan mer enn halvparten av blodet shuntes gjennom lungene.

Behandling og prognose

Sykdommer som gir høy shuntfraksjon er alvorlige, og behandles med respiratorbehandling og høy oksygenkonsentrasjon i innåndingsluften. Til tross for slik behandling dør enkelte pasienter på grunn av oksygenmangel i blodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Katarzyna Sziwa

Er formulering «veneblod» korrekt? Blodet som kommer fra hjertet går i arterier og til hjertet i vener. Selvfølgelig er blodet oksygenfattig i arterier i lungekretsløpet og motsatt i vener.

svarte Trond Nordseth

Hei. Takk for godt innspill. Det er riktig at blodet i lungearteriene er oksygenfattig, og før dette blodet kommer inn i høyre side av hjertet så omtales det som "venøst blod" (kanskje noe bedre begrep enn veneblod). Vil forsøke korrigere teksten slik at dette blir mer forståelig, uten å forvirre for mye ift at venøst blod vanligvis er oksygenfattig (unntatt i lungevener som går tilbake til hjertet).

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg