PRI er en metode som brukes for å behandle forsnevringer i arteriene til nyrene, såkalt nyrearteriestenose. Metoden ble tidligere kalt PTRA.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for perkutan renal intervensjon

Nyrene er sentrale i kroppens blodtrykksregulering. Forsnevring av arteriene til nyrene gjør at nyrene registrerer et lavere blodtrykk enn ellers i kroppen og sender ut signaler fra nyrene til resten av kroppen om at blodtrykket må økes. Nyrearteriestenose er en sjelden, men viktig årsak til sekundær hypertensjon.

Fremgangsmåte

Man går inn lyskearterien med et tynt ballongkateter under røntgengjennomlysing, finner nyrearteriene, passerer forsnevringen med kateteret og blokker ut forsnevringen ved å blåse opp ballongen fra innsiden av arterien. I noen tilfeller er det også aktuelt med stentbehandling.

Bruk

PRI brukes idag sjeldnere enn tidligere da forskning har vist at flertallet av pasientene med nyrearteriestenose ikke har gevinst av PRI sammenlignet med legemiddelbehandling av blodtrykket. Bruk av PRI er derfor forbeholdt utvalgte pasienter med kompliserte sykdomsbilder og pasienter med fibromuskulær dysplasi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg