Stentbehandling er behandling med innleggelse av en stent for å holde et trangt parti i blodkar eller hulorgan åpent. Teknikken benyttes ved forsnevring i blodårer, urinveier, galleveier eller mage-tarm-kanalen med innsetting av rørformet protese av metall eller kunststoff.

Blodårestenter settes inn med kateterteknikk og røntgenveiledning. Stenter i mage-tarm-kanalen, urinveiene og luftveiene plasseres oftest med endoskopisk teknikk.

Stentgraft brukes hovedsakelig til behandling av utposninger på blodårene, men brukes også mot forsnevringer på grunn av ondartet sykdom i mage-tarm-kanalen, i luftveiene og i noen grad i urinveiene. Man utfører stentbehandling på alle universitetssykehus i Norge, og på de fleste større sykehusene.

Sammenlignet med ballongbehandling alene har stentbehandling, særlig ved sykdom i koronararteriene, vist gode resultater, og metoden har siden 1990 fått stor utbredelse. På verdensbasis gjøres i 2007 mer enn 90 prosent av alle kateterbehandlinger av kransåresykdom, PCI, med innsetting av stent. Mer enn 1,5 millioner pasienter får årlig stentbehandling for kransåresykdom. I Norge blir det utført stentbehandling for kransåresykdom hos ca. 10 000 pasienter.

Fra år 2002 ble stenter med aktivt veksthemmende medikament festet til overflaten tatt i vanlig bruk. Slike stenter benevnes DES (drug eluting stent), på norsk medikamentfrigjørende stenter. Slike stenter brukt i kar med diameter mindre enn tre millimeter og i forsnevringer lengre enn 20 millimeter har lavere forekomst av tilbakefall med ny forsnevring enn vanlige stenter. I større kar og kortere lesjoner er det små forskjeller på medikamentfrigjørende og vanlige stenter. Medikamentstenter krever lengre blodfortynnende behandling, og det er noe økt forekomst av plutselig senokklusjon enn i vanlige stenter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.