SEID er et foreslått nytt navn på kronisk utmattelsessyndrom, også kalt CFS (chronic fatigue syndrome) og ME (myalgisk encefalomyelitt).

Faktaboks

Også kjent som

ME (myalgisk encefalomyelitt), CFS (chronic fatigue syndrome)

SEID er en forkortelse for Systemic Exertion Intolerance Disease. Dette betegner en intoleranse for fysiske, følelsesmessige og kognitive belastninger, og at disse fører til symptomer fra flere av kroppens organsystemer.

SEID-begrepet ble lansert av en ekspertgruppe fra Institute of Medicine (IOM) i USA i 2015 i forbindelse med nye kriteriesett som skulle være enkle å bruke i klinisk hverdag. I tillegg kunne et nytt begrep bidra til å flytte oppmerksomheten vekk fra uenigheten rundt de andre navnene. Begrepet SEID ble lansert i rapporten «Beyond Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Redifining an Illness».

I den nasjonale faglige veilederen om utredning, diagnostikk, behandling, rehabilitering, pleie og omsorg av pasienter med CFS/ME, som er utgitt av Helsedirektoratet, er SEID oversatt til «systemisk anstrengelsesintoleransesykdom», men denne oversettelsen brukes ikke som et faguttrykk.

Begrepet SEID ser ikke i seg selv ut til å ha fått stort gjennomslag, men innholdet i rapporten, samt de der foreslåtte diagnosekriteriene fra IOM er blitt en del av forståelse og praksis ved CFS/ME.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg