SEID

SEID er et foreslått nytt navn på kronisk utmattelsessyndrom, også kalt CFS (chronic fatigue syndrome) og ME (myalgisk encefalomyelitt).

Faktaboks

Også kjent som

ME (myalgisk encefalomyelitt), CFS (chronic fatigue syndrome)

SEID er en forkortelse for Systemic Exertion Intolerance Disease. Dette betegner en intoleranse for fysiske, følelsesmessige og kognitive belastninger, og at disse fører til symptomer fra flere av kroppens organsystemer.

SEID-begrepet ble lansert av en ekspertgruppe fra Institute of Medicine i USA i 2015 i forbindelse med nye kriteriesett som skulle være enkle å bruke i klinisk hverdag. I tillegg kunne et nytt begrep bidra til å flytte fokuset vekk fra uenigheten rundt de andre navnene. Så langt har det ikke oppnådd stor utbredelse i Europa, men brukes i økende grad i USA.

I den nasjonale veilederen om utredning, diagnostikk, behandling, rehabilitering, pleie og omsorg av pasienter med CFS/ME, som er utgitt av Helsedirektoratet, er SEID direkte oversatt til «systemisk anstrengelsesintoleransesykdom», men denne oversettelsen brukes ikke som et faguttrykk.

Det gjenstår å se om det vil overta som et sykdomsbegrep som blir benyttet av både pasienter og helsevesenet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg