Vincents angina er en betennelse i mandlene, ofte ensidig, med sårdannelse og gulbrunt, smøraktig belegg, og et langsomt, men oftest ufarlig forløp. Tilstanden er meget sjelden i Norge. I nyere tid er tilstanden registrert hos pasienter med hiv-infeksjon og hos personer som har gått hurtig og mye ned i vekt. Begge disse livssituasjonene kan forårsake betydelig emosjonelt stress, og kan således forklare noe av tilstandens utvikling.

Faktaboks

Etymologi

Navnet er etter den franske bakteriologen Jean Hyacinthe Vincent (1862–1950).

Også kjent som

fusospirochetal gingivitt, skyttergravsmunn, akutt ulcerativ gingivitt, nektrotiserende gingivitt, akutt nekrotiserende ulcerativ gingivitt, ANUG

Årsaker

Bakteriologien er «fuso-spiroketal», som betyr at det både er fusiforme bakterier og spiroketer som dominerer bakteriefloraen i de syke områdene. Det er antagelig de to bakteriene Bacillus fusiformis og Spirochaeta denticolata som samvirker (symbiose).

Symptomer

Sårdannelsene og belegget ved denne tilstanden kan minne om halsdifteri.

Mest kjent er Akutt Nekrotiserende Ulcerativ Gingivitt (ANUG) som gjenkjennes på at tannkjøttspapillene mellom tennene dør (nekrotiserer) og erstattes av et dødt, grå-gult og illeluktende vev.

Behandling

Da tilstanden er svært smertefull, setter man først i gang en periode der man gjør så godt rent man kan, gjerne med hjelp av klorheksidin i tillegg til den mekaniske børstingen. Når munnhygienen er blitt god nok, kan sykdommen behandles med antibiotika.

Historikk

Tilstanden er kjent fra skyttergravene under første verdenskrig der dårlig munnhygiene, dårlig ernæring og ekstremt stress gjorde at flere av soldatene utviklet denne sykdommen.

Navnet er etter den franske bakteriologen Jean Hyacinthe Vincent (1862–1950).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg