Klorheksidin er et desinfeksjonsmiddel som brukes til vasking av sår og hudoverflater. Den dreper bakterier og sopp, og virker dermed forebyggende mot infeksjoner i sår og kutt.

Faktaboks

Uttale
klorheksidˈin

Virkningsmekanisme

Klorheksidin forstyrrer cellemembranen til både grampositive og gramnegative bakterier i tillegg til noen typer sopp. Uten en fungerende cellemembran vil bakterier og sopp dø. Effekten av klorheksidin reduseres når det brukes såpe eller hudkrem på det samme område. Blod og puss i et sår vil også redusere den bakteriedrepende effekten av klorheksidin.

Bruk

Klorheksidin brukes utvortes til vasking av sår, piercing- og øredobbhull, samt til vask av urinrørsåpningen før innsetting av urinkateter. Klorheksidin brukes også ved kirurgiske inngrep og som munnskyllevæske til behandling av infeksjoner i munnhulen.

Preparater

Preparater med klorheksidin går under handelsnavn som Klorhexidin, Klorhexidinsprit og Corsodyl.

  • Klorhexidin inneholder klorheksidinacetat og er et liniment som brukes til sårvask.
  • Klorhexidinsprit inneholder klorheksidinglukonat og sprit (70 prosent etanol) som for det meste brukes i forbindelse ved kirurgiske inngrep.
  • Corsodyl inneholder klorheksidinglukonat og er en munnskyllevæske som brukes for å forbygge og behandle infeksjoner i munnhulen.

Bivirkninger

Ved sjeldne tilfeller kan det oppstå en allergisk hudreaksjon ved bruk av klorheksidin.

Forsiktighetsregler

Klorheksidin skal ikke brukes i øregangen, da det kan føre til skade på det indre øret og føre til døvhet. Det anbefales å ikke bruke større mengder med oppløsning av klorheksidin enn nødvendig og at man tørker bort overflødig væske.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg