Difteri, diphtheria, infeksjon med difteribakterien Corynebacterium diphteriae.

Difteri forekommer hovedsakelig som luftveisinfeksjon med feber og svelgbesvær, med membraner på og omkring tonsillene (mandlene). Kan også opptre som hudsykdom, særlig i u-land. Toksin som bakteriene produserer, kan gi alvorlige og livstruende komplikasjoner fra hjerte, nyrer og nervesystem (lammelser).

Difteri var en vanlig sykdom her til lands frem til annen verdenskrig, men er nå forlengst utryddet. I mange andre land representerer difteri i dag fortsatt et betydelig helseproblem, og risiko for import av difteri til Norge er derfor teoretisk til stede. All erfaring viser imidlertid at risikoen for smitte ved opphold på turiststeder er ytterst liten. Antitoksin (serum) mot difteritoksin er en viktig del av behandlingen, i kombinasjon med antibiotika.

Difteritoksinet er navnet på giftstoffet som difteribakteriene produserer under veksten i den smittede organismen eller i kunstige næringssubstrater. Giftstoffet er et enzym som angriper en av delene i proteinsyntesemekanismen og stopper proteinsyntesen i celler der enzymet trenger inn.

Ordet difteri kommer av gr. 'hud, skinn'; navnet skyldes den hinnen som oppstår på de angrepne stedene.

Oppdaget av F. A. J. Löffler i 1884.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.