Whipples sykdom er en sjelden infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Tropheryma whipellii. Sykdommen har et langvarig forløp med vekttap, magesmerter, diaré og leddsmerter. Sentralnervesystemet kan også påvirkes.

Epidemiologi

Sykdommen er svært sjelden. Tre tilfeller har vært rapportert i Norge. Den forekommer hyppigst hos middelaldrende og eldre mennesker. De fleste rapporter er hos hvite menn.

Bakteriologi og patologi

T. whippelii finnes i våre omgivelser, og sannsynligvis blir mange eksponert for bakteriene uten å bli syke. Bakteriene slår seg ned i tarmtottene i tynntarmen og også i andre organer. I tynntarmen blir det betennelseforandringer, som endrer tarmens evne til å bryte ned fett og karbohydrater. Resultatet blir nedsatt opptak (absorbsjon) av viktige næringstoffer og etter hvert vekttap.

Symptomer og sykdomstegn

Sykdommen har ofte et forstadium med kroniske uspesifikke allmennsymptomer og leddplager. Tarmsymptomene, som ofte leder til diagnosen, er i hovedsak diare, magesmerter og kramper. En rekke symptomer og sykdomstegn kan forekomme, for eksempel feber, hoste, forstørrede lymfeknuter, økt pigmentering av hudområder og brystsmerter. Noen pasienter får også sykdomsmanifestasjoner fra sentralnervesystemet i form av gangvansker, synsforstyrrelser, forvirring og/eller redusert hukommelse. Spredningen til sentralnervesystemet kan føre til døden dersom diagnosen blir stilt sent og adekvat behandling ikke blir gitt.

Diagnostikk

Tradisjonelt er diagnosen blitt stilt ved funn av spesielle mikroskopiske forandringer i tynntarmslimhinnen, og elektronmikroskopi av biopsien vil vise T. whippelii. Dessuten vil en PCR-undersøkelse av prøve fra tarmslimhinnen kunne påvise DNA fra bakteriene. DNA kan også påvises i prøve fra leddvæske fra affiserte ledd, og en slik prøve vil kunne avsløre diagnosen før tarmsymtomer oppstår.

Behandling

Sykdommen behandles med antibiotika og/eller kjemoterapeutika. Parenteral behandling for eksempel med cefriaxone, bør som regel innlede behandlingen. Til peroral behandling velges fortrinnsvis trimetoprim-sulafmethoxazol. Behandlingen bør strekke seg over minst ett år.

Som regel fører behandlingen til en rask og vedvarende bedring av sykdommen. Feber og diare forsvinner i løpet av en ukes tid, mens det oftest tar noe lengre tid før leddplager og andre symptomer blir borte. Laboratoriefunn og tynntarmslimhinnen normaliseres også i løpet av noen uker. Tilbakefall kan forekomme, vanligvis i løpet av de første årene etter avsluttet behandling.

Navn

Sykdommen har fått sitt navn etter George Hoyt Whipple (1881–1976), amerikansk lege.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg