X-kromosominaktivering

Artikkelstart

X-kromosominaktivering er inaktivering av ett av kvinnens to X-kromosomer. Kvinner har to X-kromosomer og menn bare ett, allikevel har de lik mengde av de fleste genproduktene kodet for av gener på X-kromosomet. Dette skyldes en prosess der X-kromosomene tidlig i fosterutviklingen gjennomgår en tilfeldig inaktivering slik at i gjennomsnitt halvparten av fars og halvparten av mors X-kromosomer blir dekket med ett protein som kalles heterokromatin. Dette hindrer avlesning av de genene som er dekket, hvilket er langt de fleste. Inaktiveringen skjer på 16–64-cellestadiet i fosteranlegget og er permanent for avkom av en og samme celle. Rent tilfeldig kan det skje inaktivering av de fleste kromosomer fra far eller mor, såkalt skjev X-inaktivering. I slike tilfeller kan kvinnelige arvebærere for en X-bundet recessiv sykdom vise tegn på sykdom som man vanligvis bare ser hos gutter, som blødersykdom eller Duchennes muskeldystrofi.

Med økende alder skjer det en utvelgelse av den ene cellelinjen hos kvinner, slik at X-kromosominaktivering blir skjevere etter 60 år.

Historikk

Hypotesen om X-kromosom inaktivering kalles også for Lyon-hypotesen og ble fremsatt av den engelske forskeren Mary Frances Lyon (1925–2014) i 1961. Alle kvinner er således mosaikker for sine to cellelinjer med hvert sitt X-kromosom inaktivert. Inaktiveringen oppheves i eggcellene som bare har ett aktivt X-kromosom. Det inaktive X-kromosom finnes som en ekstra fortettet struktur ved kjernemembranen, det såkalte Barr-inklusjonslegemet i alle kroppens celler unntatt røde blodceller og kjønnsceller. Prosessen styres av X-inaktiveringssenteret der det er et gen som kalles Xist.

Forskjellen i hvilke gener som er uttrykket hos personer med for lite eller for mye X-kromosommateriale, som hos kvinner med Turners syndrom eller menn med Klinefelters syndrom der det bare er ett X-kromosom aktivt, må ha noe med de kliniske trekk som sees hos slike personer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg