Adheranser er sammenvoksninger mellom organoverflater som normalt kan gli forbi hverandre fordi de er bekledd med en fuktig, glatt hinne. Adheranser kan oppstå i forbindelse med betennelse, ofte i betennelsesreaksjonene etter en operasjon. I tilfeller der det utskilles fibrin i betennelsesproduktet som fyller ut mellomrommet mellom flatene. Organenes bevegelser gjør at fibrinet trekkes ut til strenger, og litt etter litt omdannes til et fastere bindevev, som begrenser bevegeligheten.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘henge sammen’
Også kjent som

sammenvoksninger

Adheranser kan være meget utbredte, og de kan for eksempel lodde fast en stor del av lungeoverflaten til brystveggen. Etter betennelser i bukhulen og i hjerteposen kan det også dannes adheranser. I bukhulen kan adheransene vanskeliggjøre tarmpassasjen og blodtilførselen. Dette kan resultere i tarmslyng og gi smerter i magen. Endelig kan det oppstå adheranser mellom leddkapselens folder i et ledd som legges i gips på grunn av et knokkelbrudd eller lignende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg