fistel

Fistler mellom bekkenets organer forekommer nesten utelukkende hos kvinner. Blant de viktigste årsakene til fisteldannelse er underlivsoperasjoner, strålebehandling av svulster i bekkenorganene, fødselsskader og betennelser. På tegningen er det vist tre typiske eksempler: Fistula rectovaginalis (mellom endetarmen og skjeden), fistula vesicovaginalis (mellom urinblæren og skjeden) og fistula uretrovaginalis (mellom urinrøret og skjeden).
.

Fistel er en unormal, medfødt eller ervervet kanal gjennom vev til en indre eller ytre kroppsflate.

Faktaboks

etymologi:
av latin fistula, ‘rør’

Ervervede fistler skyldes sykelige prosesser, særlig infeksjoner. For eksempel kan byller omkring endetarmsåpningen danne fistler til huden eller endetarmen. Fistler fra tannbyller kan åpne seg på kjevens slimhinnekledde parti i munnhulen eller utvendig på kinnet. Også svulster kan ved henfall danne fistler til overflaten. Operasjonssår som går opp, kan også føre til fisteldannelse.

Medfødte fistler skyldes utviklingsfeil. Eksempler er halsfistel, som er en rest av de gjellefurene som utvikles på et tidlig stadium av fosterlivet, og urachusfistel (fra urinblæren til navlen), som er en rest av fosterets urinleder. Se urinblæremisdannelser.

Typer fistel

Fistel mellom urinblæren og skjeden

I urinveiene er fisteldannelse mellom urinblære og skjede, såkalt vesikovaginal fistel, vanligst. I utviklingsland skyldes denne fistelen vanligvis vanskelig fødsel. I resten av verden er denne tilstanden oftest komplikasjon til vanskelig kirurgi. Denne fistelen kan også utvikles etter strålebehandling, for eksempel for kreft i livmorhalsen. Etter strålebehandling kan pasienten også få fistel mellom endetarmen og skjeden (rektovaginal fistel).

Ved vesikovaginal fistel vil vannlatingen være ukontrollert. Pasienten vil ha uttalt og plagsom urinlekkasje, fordi urinen vil renne gjennom fistelen.

Fistel mellom urinblæren og tarmen

Man kan også ha fistel mellom urinblæren og tarmen. Tarmsykdommen Crohns sykdom kjennetegnes av betennelse, og kan gi fistelforbindelse mellom tynntarmen og urinblæren. Betennelse, og i enkelte tilfeller kreftsvulster, kan også gi fistel mellom tykktarmen og blæren, såkalt vesikokolisk fistel.

Ved fistel til tarmen kan tarminnhold av og til komme over i urinblæren, og urinen blir grumsete. Vanlige symptomer på fistel mellom tarmen og urinblæren er stadig tilbakevendende blærekatarr og at det kommer luftavgang sammen med urinen ved vannlating.

Fistel mellom endetarmen og urinblæren eller urinrøret

Etter skader kan det oppstå fistel mellom endetarmen og urinblæren eller urinrøret. Denne typen fistler er kompliserte og krever spesiell kompetanse for at behandlingen skal bli vellykket.

Ved vanskelig gynekologisk kirurgi kan man få fisteldannelse mellom en urinleder og skjeden, såkalt ureterovaginal fistel. Da vil blæren fylles med urin fra den friske siden, og pasienten vil ha normal vannlating, men samtidig vil urinen på den andre siden renne kontinuerlig ut gjennom skjeden.

Behandling

Behandlingen av de forskjellige fisteltypene vil avhenge av årsaksforhold og hvor alvorlig tilstanden er. Skyldes fistelen en infeksjon, behandles infeksjonen. Det er ofte aktuelt med et kirurgisk inngrep.

Forekomst

I utviklingsland er forekomsten av fistler betydelig større enn i Norge. Fistler som utgår fra eller har kontakt med skjeden er relativt sjeldne i Norge, og i ni av ti tilfeller oppstår fistlene etter kirurgi i bekkenet. Fistler som utgår fra endetarmen er derimot relativt vanlig i Norge, og skyldes nesten alltid en byll i samme område.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg