hælen

Foten. Skjelettet av høyre fot sett ovenfra. Den inndeles i fotroten, mellomfoten og tærne.

Av /KF-arkiv ※.

Foten. Når man går med sko med høye hæler, øker belastningen på leggmuskulaturen mange ganger, og forfoten blir tungt belastet og kan etter hvert skades.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Hælen er den bakerste del av foten. Hælens skjelett, hælbenet (calcaneus), er fotens største knokkel. Hælbenet hører til fotrotsknoklene; kun dens bakre kant berører underlaget. Denne delen dannes separat som en apofyse, og vokser ikke fast til resten av hælbenet før omkring 10–12-årsalderen. Den fremre, laterale delen av hælbenet danner leddforbindelse med terningbenet (os cuboideum), mens oversiden har leddforbindelse med vristbenet (talus). Vristbenet hviler delvis på en utstikkende «hylle» (sustentaculum tali) på innsiden av hælbenet.

Hælbenets form er en medvirkende faktor til fothvelvingen, sammen med stramme, langsgående bånd under foten. Til knokkelens bakflate fester akillessenen seg. Hælen virker dermed som en vektarm ved bevegelser i ankelleddet. Mellom senen og knokkelen ligger det en liten slimpose. Forbindelsen mellom hælbenet og de tilliggende knoklene er forsterket gjennom stramme bindevevsbånd. På innsiden, mellom hælbenet og skinnebenet (tibia), er båndene tette og kraftige. På utsiden, mellom hælbenet og leggbenet (fibula), er det færre og spinklere bånd. Vrikking av ankelen skjer derfor lettest på utsiden. Langs utsiden passerer sener fra musklene på utsiden av leggen, som får foten til å dreie utover. Langs innsiden passerer sener fra musklene på baksiden av leggen, som bøyer tærne og presser foten ned og innover. Her går også en stor arterie (arteria tibialis posterior) til undersiden av foten; man kan føle pulsen ved å presse fingeren mot innsiden av hælen. Huden under hælbenet er særlig tykk, ofte opptil én centimeter.

Hælbenet kan ved traumer utsettes for frakturer. Hyppigere forekommer smertefull betennelse (aseptisk nekrose) av apofysen hos ungdom mellom 12 og 18 år, såkalt apofysitt, før knokkelen er ferdig utviklet, tilsvarende Schlatters sykdom i kneet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg