alfa-1-antitrypsin

Artikkelstart

Alfa-1-antitrypsin er et glykoprotein i blodet som hemmer virkningen av en rekke proteinnedbrytende enzymer. Det hemmer i særlig grad elastase, som finnes i de nøytrofile granulocyttene, en type hvite blodceller.

Faktaboks

Også kjent som

α1-antitrypsin, α1-proteinase-inhibitor

Elastase kan bryte ned elastisk vev i lungene. Når elastase og alfa-1-antitrypsin kommer i kontakt, oppstår det en irreversibel binding som inaktiverer elastase. Det er påvist over 100 ulike varianter av alfa-1-antitrypsin. Disse ulike alfa-1-antitrypsinene (forkortet Pi-typene) betegnes med en stor bokstav. Den vanligste typen kalles M.

Den aktive delen av alfa-1-antitrypsin blir lett oksidert, for eksempel ved sigarettrøyking, og den mister da sin hemmende virkning på elastase.

Alfa-1-antitrypsin produseres i leveren, og produksjonen øker betraktelig i forbindelse med infeksjoner, betennelse og lignenende

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg