Alfa-1-antitrypsin er et glykoprotein i blodet som hemmer virkningen av en rekke proteinnedbrytende enzymer. Det hemmer i særlig grad elastase, som finnes i de nøytrofile granulocyttene, en type hvite blodceller.

Faktaboks

Også kjent som

α1-antitrypsin, α1-proteinase-inhibitor

Elastase kan bryte ned elastisk vev i lungene. Når elastase og alfa-1-antitrypsin kommer i kontakt, oppstår det en irreversibel binding som inaktiverer elastase. Det er påvist over 100 ulike varianter av alfa-1-antitrypsin. Disse ulike alfa-1-antitrypsinene (forkortet Pi-typene) betegnes med en stor bokstav. Den vanligste typen kalles M.

Den aktive delen av alfa-1-antitrypsin blir lett oksidert, for eksempel ved sigarettrøyking, og den mister da sin hemmende virkning på elastase.

Alfa-1-antitrypsin produseres i leveren, og produksjonen øker betraktelig i forbindelse med infeksjoner, betennelse og lignenende

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg