akuttfaseproteiner

CRP kan måles med en blodprøve fra fingeren eller fra armen.
Blodprøve fra finger
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Akuttfaseproteiner er proteiner som får en økt konsentrasjon i blodet i forbindelse med akuttfase, det vil si en betennelsesreaksjon som følge av en akutt infeksjon eller annen vevsskade. Noen av disse proteinene kan måles med blodprøver og er viktige for å kunne stille diagnoser med slike årsaker. Noen eksempler på akuttfaseprotein er CRP, fibrinogen og haptoglobin.

Faktaboks

Uttale
akuttfaseproteˈin

For at et protein skal kunne kalles akuttfaseprotein må proteinkonsentrasjonen i blodet øke med minst 25 prosent ved akuttfase.

Typer akuttfaseproteiner

Akuttfaseproteiner deles inn i «positive» akuttfaseproteiner og «negative» akuttfaseproteiner. Konsentrasjonen av positive akuttfaseproteiner øker i forbindelse med betennelsesreaksjoner, mens konsentrasjonen av negative akuttfaseproteiner synker.

Eksempler på positive akuttfaseproteiner er CRP, haptoglobin, ceruloplasmin, alfa-1-antitrypsin, ferritin, fibrinogen og komplementfaktor C3. Eksempler på negative akuttfaseproteiner er albumin, transferrin og prealbumin.

Måling av akuttfaseproteiner

Akuttfaseproteinene kan måles ved å ta en blodprøve. De enkelte proteinene har ulike funksjoner. CRP er det proteinet som stiger mest ved akuttfase.

Bakterieinfeksjoner fører til større stigning i akuttfaseproteiner enn virusinfeksjoner, spesielt CRP. Alfa-1-antitrypsin stiger mest ved leversykdom, mens haptoglobin og fibrinogen stiger ved betennelser i binde- og støttevev.

Når man skal vurdere hvor mye kroppen har av jern (jernstatus) pleier man å måle blant annet ferritin og transferrin. Ferritin er et jernlagringsmolekyl inni cellene, mens transferrin er et transportmolekyl for jern i blodbanen. Både ferritin og transferrin er imidlertid akuttfaseproteiner. Mengden ferrritin øker i forbindelse med akuttfaseresponser, mens transferrin synker. Det er derfor vanskelig å vurdere jernstatus ved samtidig akutt fase.

Senkningsreaksjonen (SR) er et indirekte mål på akuttfaserespons, og påvirkes av blant annet konsentrasjonen av akuttfaseproteinet fibrinogen i blodet.

Produksjon av akuttfaseproteiner

Ved en betennelse eller infeksjon i kroppen frigjøres signalmolekyler kalt cytokiner (for eksempel IL-1, IL-6 og TNF-alfa) fra hvite blodceller. Cytokinene stimulerer leveren til å produsere akuttfaseproteiner. Akuttfaseproteiner er viktige i immunresponsen og bidrar til å redusere ødeleggelse av celler og vev i betennelsesprosessen, blant annet ved å hemme virkningen av skadelige stoffer som skilles ut fra celler som driver med fagocytose (fagocytter). Fagocytter er hvite blodceller som kan ødelegge og «spise opp» bakterier og døde celler. Betennelsesreaksjoner er komplekse og det er mange celler og cytokiner involvert. Disse kan sette i gang, forsterke, opprettholde, dempe og stanse betennelsesreaksjoner.

Infeksjon, vevsskade eller betennelsessykdom fører til at leveren endrer produksjonen av flere proteiner. Akuttfaseresponsen er en ikke-spesifikk reaksjon på betennelse, og gir samtidig temperaturøkning (feber) og økning av hvite blodceller i blodbanen. At reaksjonen ikke er spesifikk betyr at det er mange årsaker som kan gi opphav til økning i akuttfaseproteinene.

Konsentrasjoner av de forskjellige akuttfaseproteinene i blodserum øker med forskjellige hastigheter, og alle når maksimalverdien sin innen 2–5 dager etter starten på en akutt fase.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg