Angiosom er et vevsområde som forsynes av en enkelt arterie. Identifisering av angiosomer på kroppen muliggjør bruk av slike vevsområder i rekonstruktiv kirurgi.

Faktaboks

Etymologi

av gresk angeion, ‘kar, åre’ og soma, ‘kropp’, altså et kroppsdel (vevsområde) som forsynes av én åre

Vevet i et angiosom kan kirurgisk løsnes med bevaring av den tilførende arterien og flyttes til et område som trenger vevsdekning på to måter: Enten som stilket transplantat hvor arteriens festepunkt beholdes og vevet roteres rundt dette (perforatorlapp eller stilket lapp), eller som et mikrovaskulært transplantat hvor arterien og tilhørende vene identifiseres, kuttes og deretter syes mot tilsvarende blodkar på et mottakersted hvor vevet behøves.

Perforatorlapper er vevslapper som dreies rundt punktet hvor blodåren går inn i vevet. Dersom man frigjør blodkarene kirurgisk, så man får økt bevegelighet, kalles det for stilkede vevslapper. Når man kutter stilken (blodforsyningen) til en stilket vevslapp, blir den til en såkalt fri vevslapp, og man kan koble blodårene i stilken til blodårer annensteds.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg