Hodeskallen.

Hodeskallen sett fra siden.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Ansiktsbein er de delene av hodeskallen som vender fremover og hører til ansiktet. Det er i alt 15 knokler, hvorav tolv vanligvis er symmetrisk plassert, seks på hver side:

Faktaboks

Også kjent som

cranium faciale, ossa faciei

  1. overkjevebeinet maxilla
  2. ganebeinetos palatinum
  3. nesebeinetos nasale
  4. tårebeinetos lacrimale
  5. kinnbeinetos zygomaticum
  6. nedre muslingbein – concha nasalis inferior

Pannebeinet (os frontale) regnes vanligvis ikke til ansiktsbeina. Det består av to deler hos spedbarn, men vokser vanligvis sammen til ett bein fra to–treårsalderen. Hos noen mennesker består pannebeinet av to deler hele livet (metopisme), som en anatomisk normalvariant.

Tre bein er uparet:

  1. plogskjærbeinet –vomer
  2. silbeinetos ethmoidale
  3. underkjevenmandibula

Ofte regnes også tungebeinet (os hyoideum) under underkjeven til de uparede ansiktsbeina. Regnes også det doble pannebeinet med, kan det totale antall bein dermed komme opp i 18.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Per Holck

Kjære Gunn Hild. Takk for påkrevet tilbakemelding vedr. artikkelen "ansiktsben". Jeg er utenlands i øyeblikket (til over weekenden), og vil rette på teksten. Jeg skal legge den opp litt annerledes, siden det omtalte jo bare gjelder for voksne. Vi blir som kjent født med dobbelt panneben og underkjeve. Illustrasjonen til artikkelen synes jeg bør skiftes ut med et bilde forfra. Hilsen Per

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg