Trafikkfarlige legemidler, legemidler som påvirker oppmerksomhet, reaksjonsevne og ferdigheter på en slik måte at evnen til å føre motorkjøretøy, eller utføre annet krevende arbeid, reduseres.

I forskriftene skilles det mellom spesielt trafikkfarlige og potensielt trafikkfarlige medikamenter. De spesielt trafikkfarlige ble tidligere merket med en rød varseltrekant på pakningen. Til denne gruppen hører bl.a. narkotiske analgetika, sovemidler og angstdempende midler. Antipsykotiske legemidler med sterk dempende virkning ble imidlertid ikke merket. Fra 2006 ble merking med varseltrekant fjernet.

Det er viktig å være klar over at legemidler som kan være trafikkfarlige når de inntas i en enkelt dose, ikke nødvendigvis er trafikkfarlige dersom de benyttes til vedvarende behandling, f.eks. av smerter eller epilepsi (se toleranseutvikling).

Det er viktig at bilføreren gjør seg kjent med virkningen av legemiddelet og særlig er oppmerksom på eventuelt redusert kjøreferdighet ved oppstart av behandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.