Trafikkfarlige legemidler er legemidler som påvirker oppmerksomhet, reaksjonsevne og ferdigheter på en slik måte at evnen til å føre motorkjøretøy, eller utføre annet krevende arbeid, reduseres.

I forskriftene skilles det mellom spesielt trafikkfarlige og potensielt trafikkfarlige medikamenter. De spesielt trafikkfarlige ble tidligere merket med en rød varseltrekant på pakningen. Til denne gruppen hører blant annet narkotiske analgetika, sovemidler og angstdempende midler. Antipsykotiske legemidler med sterk dempende virkning ble imidlertid ikke merket. Fra 2006 ble merking med varseltrekant fjernet.

Det er viktig å være klar over at legemidler som kan være trafikkfarlige når de inntas i en enkelt dose, ikke nødvendigvis er trafikkfarlige dersom de benyttes til vedvarende behandling, for eksempel av smerter eller epilepsi (se toleranseutvikling).

Det er viktig at bilføreren gjør seg kjent med virkningen av legemiddelet og særlig er oppmerksom på eventuelt redusert kjøreferdighet ved oppstart av behandling.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg