Antistreptokokkhyaluronidase, forkortet ASH, er et antistoff mot enzymet hyaluronidase som kan brukes til å stille diagnosen streptokokkinfeksjon og følge forløpet av sykdommen.

Faktaboks

Uttale
antistreptokokkhyaluronidˈase
Også kjent som

ASH

Hyaluronidase er et enzym som dannes av streptokokker og gjør dem i stand til å trenge gjennom hudens underlag. Ved å bryte ned stoffet hyaluronsyre, som finnes mellom cellene i kroppen, blir det antagelig enklere for bakteriene å trenge inn i vevet og spre seg. Kroppen kan reagere ved å produsere antistoffet antistreptokokkhyaluronidase mot hyaluronidasen. Etter litt over en uke vil nivået av antistreptokokkhyaluronidase øke, for så å avta etter tre til fire uker. Som ledd i diagnosen og kontrollen ved streptokokkinfeksjoner kan man derfor måle antistoffets konsentrasjon i blodet ved hjelp av antistreptokokkhyaluronidase-reaksjonen (ASH).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg