Apomorfin er et legemiddel som benyttes i behandlingen av symptomene til Parkinsons sykdom. Apomorfin er en dopaminagonist og gir bedre bevegelighet i perioder med stivhet.

Apomorfin ved Parkinsons sykdom finnes blant annet ved handelsnavnene Britaject og Dacepton. Apomorfin fantes tidligere som et legemiddel mot erektil dysfunksjon, men her foretrekkes i dag andre legemidler.

Apomorfin er, tross navnet, kjemisk annerledes fra morfin, har forskjellig virkning og gir ikke sentralnervøse effekter. Apomorfin er en dopaminagonist, det aktiverer dopaminreseptorer i hjernen, som er med på å bedre bevegeligheten til pasienter med Parkinson sykdom.

Pasienter med Parkinsons sykdom kan oppleve perioder med plutselig innsettende stivhet, gjerne kalt «off-perioder». Når slike symptomer ikke kan kontrolleres i tilstrekkelig grad med andre antiparkinsonmidler, kan tilleggsbehandling med apomorfin være fordelaktig. Legemiddelet må injiseres under huden (se subkutant) for å oppnå best effekt, på grunn av uttalt levernedbrytning ved oralt inntak (se førstepassasjemetabolisme).

Legemiddelet aktiverer dopaminreseptorer i hjernen og dette kan føre til kvalme som behandles med andre legemidler, for eksempel domperidon. Andre bivirkninger er lavt blodtrykk og trøtthet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.