Apomorfin er et legemiddel som benyttes i behandlingen av symptomene til Parkinsons sykdom. Apomorfin er en dopaminagonist og gir bedre bevegelighet i perioder med stivhet.

Apomorfin ved Parkinsons sykdom finnes blant annet ved handelsnavnene Britaject og Dacepton. Apomorfin fantes tidligere som et legemiddel mot erektil dysfunksjon, men her foretrekkes i dag andre legemidler.

Apomorfin er, tross navnet, kjemisk annerledes fra morfin, har forskjellig virkning og gir ikke sentralnervøse effekter. Apomorfin er en dopaminagonist, det aktiverer dopaminreseptorer i hjernen, som er med på å bedre bevegeligheten til pasienter med Parkinson sykdom.

Pasienter med Parkinsons sykdom kan oppleve perioder med plutselig innsettende stivhet, gjerne kalt «off-perioder». Når slike symptomer ikke kan kontrolleres i tilstrekkelig grad med andre antiparkinsonmidler, kan tilleggsbehandling med apomorfin være fordelaktig. Legemiddelet må injiseres under huden (se subkutant) for å oppnå best effekt, på grunn av uttalt levernedbrytning ved oralt inntak (se førstepassasjemetabolisme).

Legemiddelet aktiverer dopaminreseptorer i hjernen og dette kan føre til kvalme som behandles med andre legemidler, for eksempel domperidon. Andre bivirkninger er lavt blodtrykk og trøtthet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.