Alle legemidler som svelges absorberes fra mage-tarm kanalen, og passerer en portåre (vena portae) og leveren før det når ut i blodomløpet. Førstepassasjemetabolismen er andelen som inaktiveres under den første passasjen gjennom lever, før legemidlet når systemsirkulasjonen.

Munnslimhinnen og nedre del av rektum har ikke drenasje til vena portae (Figur). Legemidler gitt som resoriblett eller stikkpille går dermed utenom leveren og vil ikke ha førstepassasjeeffekt. Legemidler som injiseres går rett over i blodsirkulasjonen. Virkningen av legemiddelmengden blir derfor ikke redusert.

Tilførsel av legemidler utenom leveren kalles parenteral tilførsel.

For legemidler som kan gis enten som injeksjon eller som tabletter som svelges (og derved absorberes fra tarmen), har førstepassasjemetabolismen avgjørende betydning for hvilke doser som gis ved de to administrasjonsmåter: Hvis førstepassasjemetabolismen er 90 prosent, må det gis 10 ganger større dose i tablettform enn ved injeksjon, forutsatt at den dannede metabolitt ikke er aktiv.

Eksempler på legemidler med høy førstepassasjemetabolisme er melatonin (cirka 85 prosent). Et annet eksempel er nitroglyserin som inaktiveres fullstendig i løpet av den første passasjen gjennom leveren. For at nitroglyserin skal kunne ha effekt, må det enten injiseres eller tas som plaster, munnspray eller resoriblett.

Dersom førstepassasjemetabolismen påvirkes av andre legemidler eller sykdomstilstander, kan mengden som når systemisk kretsløp bli betydelig forandret.

Ebastin (antihistamin) har en høy førstepassasjemetabolisme, men dosen er likevel effektiv siden det er et prodrug og metabolitten carebastin er farmakologisk aktiv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.