Asbestose er arrdannelse eller fibrose i lungene som følge av inhalasjon av asbest.

Faktaboks

Uttale
asbestˈose

Inhalasjon av asbestfibre kan gi opphav til en betennelsesreaksjon i lungene. Hvis eksponeringen har vært betydelig, kan dette føre til lungefibrose med redusert lungevolum og nedsatt gassutveksling. Pasientene vil merke dette ved at de blir tungpustne, særlig ved fysiske anstrengelser.

Det finnes ingen medikamentell behandling som kan reversere arrvevsdannelsen i lungene ved asbestose.

Historikk

Asbest ble tidligere mye brukt på grunn av god varmebestandighet og isolasjonsevne. Personer som jobbet som blant annet rørleggere, bilmekanikere, skipsmaskinister, snekkere, isolatører var tidligere ofte utsatt for asbeststøv.

Bruk av asbest har vært forbudt i Norge fra 1985, men finnes fortsatt i mange eldre bygninger. Arbeid i bygninger med asbetholdige materialer er underlagt et strengt regelverk med krav til beskyttelse av håndverkere og omgivelser.

I tillegg til asbestose, kan eksponering for asbest føre til godartet fortykkelse av brysthinnen (pleura), lungekreft og kreft i brysthinnen (malignt mesoteliom).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg