Mesoteliom er en svulst utgått fra mesotel, som kler overflaten i brysthulen, hjerteposen, bukhulen og mindre områder i kjønnsorganene.

Faktaboks

Uttale
mesoteliˈom
Etymologi
av mesotel og gresk -oma, ‘svulst’
Også kjent som

brysthinnesvulst

Mesoteliomer er nesten alltid ondartede, men vokser ofte langsomt og gir sjelden fjernspredning ut over det hulrom svulsten starter i, og de tilgrensende organene.

Utbredelse

Det er 50–60 nye tilfeller hvert år i Norge. Omtrent 80 prosent av pasientene er menn, og de fleste er i 50–60-årsalderen. De fleste mesoteliomene utgår fra brysthinnen.

Årsaker

Årsaker til mesoteliom er særlig asbestfibre i inhalert støv, ofte som ledd i yrkeseksponering. Tobakksrøyking øker risikoen for en kreftfremkallende effekt av asbest. Mesoteliom kan også forekomme etter ioniserende stråling.

Symptomer

Symptomer er oftest smerter i brystet på grunn av svulsten i brysthinnen og/eller på hjerteposen, etter hvert med tungpustethet. Det er ofte væskedannelse omkring svulsten i brysthulen på samme side.

Diagnose

Diagnose stilles på bakgrunn av røntgenundersøkelser og vevsprøve fra svulsten.

Behandling

Kirurgisk fjerning av lokaliserte svulstmasser må alltid vurderes, men oftest er det vanskelig å fjerne mesoteliomer fullstendig på grunn av diffus vekst på og i brysthuleveggen og infiltrasjon inn i naboorganer.

Strålebehandling kan være effektivt for å hindre lokale tilbakefall etter kirurgiske inngrep og for å lindre smerter, men oftest vokser mesoteliom så diffust at det er vanskelig å dekke svulstmassene med strålebehandling uten å skade lungevev eller andre viktige organer.

Mesoteliomer er lite påvirkelige for cytostatikabehandling eller annen tumorrettet medikamentell behandling. En type cellegift (pemetrexed) gir en viss lindrende effekt.

Ofte får sykdommen et ganske langtrukkent forløp, og det gis symptomrettet behandling i form av lindrende kirurgi, tapping av væske fra aktuelle hulrom, lindrende strålebehandling og smertestillende medikamenter.

Prognose

Prognosen er alvorlig. Halvparten av pasientene dør innen ett til to år fra diagnosen er stilt. Noen få pasienter kan likevel leve i ti år eller mer med mesoteliom.

Pasienter med mesoteliom bør få konsultasjon hos yrkesmedisiner, da yrkesskadeerstatning ofte må vurderes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev randi kirkebø

Er det noen som kjenner til yrkesmedisinere som er kjent med gangen i søknader ang meners erstatning ved denne type yrkeskade(mesoteliom).<br />NAV er greit,men har inntrykk at enkelte forsikringsselskap drar ut behandlingen av søknader av denne typen.<br />Syns å ha lest at denne type yrkesskade skal behandles hurtig.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg