Aspirasjon er et begrep som betegner enten utsuging fra et av kroppens hulrom eller inhalasjon av væske.

Faktaboks

Uttale
aspirasjˈon
Etymologi
av latin aspirare, ‘puste’

Utsuging av væske

Utsugning av væske eller luft fra et av kroppens hulrom (for eksempel pleurahulen, hjerteposen (perikard), ledd, hulorganer (for eksempel galleveier) eller pussansamlinger (abscesser)) ved hjelp av en nål. Begrepet brukes også om det å tømme magesekken for innhold med en sonde.

Inhalasjon av væske

Inhalasjon av væske, for eksempel oppkast, blod eller vann. Aspirasjon til lungene av forurenset eller kjemisk irriterende væske kan føre til akutt lungesvikt og oksygenmangel i blodet. Barn kan aspirere fostervann under fødselen. De vanligste årsakene ellers er aspirasjon av oppkastet mageinnhold hos bevisstløse personer (noen ganger i forbindelse med generell anestesi) eller av vann i forbindelse med drukningsulykker. Aspirasjon til lungene behandles med ekstra oksygentilførsel og oppsuging av væske og eventuelle matbiter fra øvre luftveier, eventuelt supplert med overtrykksventilasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg