Røntgenbilde av lungene som viser atelektase av pasientens høyre lunge. Strukturene som ligger mellom lungene, inklusive luftrøret, er trukket over mot den affiserte lungen.
/Radiopaedia.org.

Atelektase er en tilstand der hele eller en del av en lunge ikke lenger er luftholdig og dermed får redusert volum.

Faktaboks

Uttale
atelektˈase
Etymologi
av gresk ateles, ‘ufullstendig’, og ektasis, ‘strekking’
Også kjent som
atelectasis pulmonis

Atelektase kan oppstå i flere sammenhenger:

  • hos for tidlig fødte barn med manglende produksjon av surfaktant
  • hos personer der ansamling av væske eller luft i pleurahulen komprimerer lungevevet (se hemothorax, pneumothorax)
  • hos personer der en bronkiegren er tilstoppet av et fremmedlegeme, en slimpropp eller en svulst

Komplikasjoner

Ved tilstopping av en bronkiegren, vil den tilliggende delen av lungen ikke lenger få tilførsel av ny luft. Den gjenværende luften i det aktuelle lungesegmentet vil etter hvert absorberes av blodet i lungekretsløpet. Dermed reduseres lungens luftholdighet og volumet av den rammede delen av lungen blir mindre. På et røntgenbilde kan man da se at strukturene som ligger mellom lungene, i mediastinum, trekkes over mot den rammede lungen, og mellomgulvet trekkes opp.

Dersom en del av lungen er atelektatisk over lengre tid, vil det bli irreversible forandringer i lungevevet, og lungen vil ikke la seg ekspandere igjen senere.

Diagnostikk

Atelektaser påvises ved hjelp av røntgenundersøkelse av lungene. For å finne årsaken til atelektaseutviklingen vil det ofte være aktuelt å utføre bronkoskopi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg