Avmagring er reduksjon av kroppens fett- og muskelmasse. Den inntrer når næringstilførselen er mindre enn forbruket. Dette skjer oftest på grunn av for lite næringsinntak, for eksempel ved hungersnød. I vestlige land er anoreksi en vanligere årsak til lite inntak. Økt stoffskifte, særlig ved visse sykdommer i skjoldbruskkjertelen, kan føre til avmagring. Også ubehandlet diabetes forstyrrer stoffskiftet, og dette viser seg ofte blant annet i form av vekttap.

Avmagring kan også skyldes fordøyelsessykdommer, for eksempel når fordøyelsesvæsker ikke utskilles normalt. Er det for eksempel mangel på de enzymene som bryter ned protein og stivelse, blir ikke maten omdannet tilfredsstillende. Dermed blir heller ikke næringsstoffene opptatt i organismen, og resultatet kan bli alvorlig avmagring.

Kreft og andre alvorlige sykdommer reduserer også kroppsvekten, dels fordi matlysten nedsettes, og dels fordi selve sykdomsprosessene gradvis bruker av næringsreservene i kroppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg