Stivelse, sammensatt karbohydrat (polysakkarid). Stivelse dannes i planter ved fotosyntese og avleires som opplagsnæring i røtter, frø og frukter. Stivelse består av lange kjeder av glukosemolekyler, og forekommer i to hovedformer som skiller seg fra hverandre ved forskjeller i måten glukoseenhetene er bundet sammen på: amylose (rettkjedet glukosepolymer) og amylopektin (forgrenet glukosepolymer). Se også glukose.

Kornvarer er den viktigste kilden til stivelse. En annen viktig kilde i norsk kosthold er poteter. De stivelsesrike matvarene inneholder også vitaminer i B-gruppen, mineralstoffer, kostfiber og lite fett.

I norsk kosthold bidrar karbohydratene med ca. 50 % av energien. Matvarer som grønnsaker, rotfrukter, bønner, linser, frukt, bær og helkornvarer er rike på stivelse og kostfiber, fattige på fett og bidrar med vitaminer, mineralstoffer og antioksidanter. De anbefales derfor som erstatning for fettrike matvarer og matvarer basert på sukker og raffinerte korntyper.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.