Awareness er den bevisste oppfatningen av sanseinntrykk. Uttrykket brukes spesielt i forbindelse med generell anestesi, hvor awareness kan forekomme mens pasienten tilsynelatende sover dypt men hvor anestesidybden likevel ikke er tilstrekkelig til å skjerme pasienten mot alle sanseinntrykk. Pasienten kan da etter anestesien huske lyder, berøring og i verste fall smerter.

Narkosemidler endrer ofte tidsoppfatningen, skillet mellom det som etter pasientens oppfatning skjer på operasjonsstuen og under oppvåkning (postoperativ fase) kan være flytende. Den eksakte forekomsten av awareness er derfor vanskelig å beregne, man antar at en eller annen form for awareness forekommer i forbindelse med 0,1–0,2 prosent av alle narkoser. I akutt livstruende situasjoner som for eksempel blødningssjokk, etablert eller truende hjertestans, hvor tidsfaktoren er kritisk og dyp anestesi i tillegg kan forverre situasjonen ytterligere, aksepteres en høyere risiko for awareness i forbindelse med livreddende intervensjoner enn ellers.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg