Bekkenbunnsøvelser er øvelser for å styrke bekkenbunnsmuskulaturen. Denne innvendige muskulaturen er viktig for å hindre inkontinens og å holde livmoren og blæren på plass (hindre fremfall).

Bekkenbunnsøvelser er spesielt viktig under og etter svangerskap og for å forebygge urinlekkasje. Det siste gjelder både for kvinner og menn. Fysioterapeuter kan bistå med hjelp og veiledning i utførelse av øvelsene.

Øvelsene innebærer å knipe og løfte urinrør, skjede og endetarm opp og inn i bekkenet og tilsvarer det man gjør når man holder igjen eller stopper urinstrømning og avføring. Det anbefales at man tar i alt man kan, og deretter holder i 8-10 sekunder. Dette gjentas i så mange repetisjoner man greier og økes inntil man greier rundt ti repetisjoner etter hverandre. En vanlig anbefaling er tre serier på 8-12 repetisjoner daglig, gjennom et halvt år, for å bygge opp nødvendig styrke. Deretter er det viktig med vedlikeholdstrening. Studier har vist god effekt av trening etter disse prinsippene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksten lenke

Litteratur

  • Nanna Bjørnstad: Bekkenbunnen på kryss og tvers, Cappelen forlag, Oslo, 1992.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg