Virkning av benzodiazepiner og benzodiazepin lingende hypnotika (sovemidler)
Virkning av benzodiazepiner og benzodiazepinlignende midler (hypnotika, sovemidler).
Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Benozdiazepinlignende midler er en gruppe legemidler som brukes for kortvarig behandling av søvnvansker. Disse midlene er førstevalget ved søvnforstyrrelser. De bør bare brukes i korte perioder på grunn av fare for utvikling av toleranse og avhengighet.

Benzodiazepinlignende midler virker på samme måte som benzodiazepinene. Effekten varer kortere enn for de fleste benzodiazepiner, noe som reduserer risiko for sløvhet eller tretthet neste dag («hang-over» effekt). Dette er også grunnen til at de gjerne kalles «innsovningsmidler» istedenfor «sovemidler».

Legemidlene kalles også «z-hypnotika» fordi de har navn som begynner på bokstaven z. Zopiklon og zolpidem er to benzodiazepinlignende legemidler som markedsføres i Norge. I 2018 brukte over 345 000 slike legemidler i Norge.

Virkning

De har samme virkningsmekanisme som benzodiazepinene, men er kjemisk forskjellige. De virker ved å binde seg til benzodiazepin-reseptorer og dermed øke den dempende effekten av signalstoffet GABA på nerveceller. Når både benzodiazepinlignende midler og GABA bindes til GABA-reseptorer, åpnes det ionekanaler i cellemembranen som slipp kloridioner (Cl-) lettere inn i cellene. Nervecellene hyperpolariseres og det må en kraftigere stimulering enn ellers til for å utløse et nervesignal.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er slapphet og tretthet om morgenen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg