Blærehalskontraktur, økt spenning i den glatte muskulaturen i blærehalsen, som er det området der urinblæren går over i urinrøret («indre lukkemuskel»). I tillegg kan det også være økt spenning i den glatte muskulaturen i selve prostatakjertelen. Disse forhold gir økt motstand mot tømning av urin fra blæren. I denne muskulaturen er det alfareseptorer.

Pasienten får treg vannlating og de øvrige symptomer som pasienter med en forstørret prostatakjertel (se prostatahyperplasi).

Det typiske er at diagnosen stilles ved selve cystoskopiundersøkelsen når man foretar utredning av en pasient med treg vannlating (se LUTS). Pasienten viser tegn til mekanisk avløpshinder fra urinblæren, men selve prostata stenger ikke for vannlatingen ved at den er blitt betydelig forstørret.

Pasienten kan behandles enten med alfablokkerende medisin (se alfablokker) eller ved en operasjon der blærehalsen skjæres igjennom med en elektrisk kniv på tilsvarende måte som en transuretral prostatareseksjon (TURP), men uten at prostatavev fjernes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.