Blærehalskontraktur er en tilstand med økt spenning i den glatte muskulaturen i blærehalsen, som er det området der urinblæren går over i urinrøret. Den glatte muskulaturen i dette området kalles den indre lukkemuskelen. I tillegg kan det også være økt spenning i den glatte muskulaturen i selve prostat. Den økte spenningen gir økt motstand mot tømming av urin fra urinblæren. I denne muskulaturen er det alfaadrenerge reseptorer, noe som er viktig for behandlingen.

Symptomer og tegn

Pasienten får treg vannlating og ellers samme symptomer som pasienter med en forstørret prostatakjertel. Se prostatahyperplasi.

Diagnose

Det typiske er at diagnosen stilles ved selve cystoskopiundersøkelsen når man foretar utredning av en pasient med treg vannlating. Se LUTS. Pasienten viser tegn til mekanisk avløpshinder fra urinblæren, men selve prostata stenger ikke for vannlatingen ved at den er blitt betydelig forstørret.

Behandling

Pasienten kan behandles enten med alfablokkerende medisin eller ved en operasjon der blærehalsen skjæres igjennom med en elektrisk kniv på tilsvarende måte som en transuretral prostatareseksjon (TURP), men uten at prostatavev fjernes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg