TUR-P
TUR-P er en kirurgisk behandlingsform som brukes for å behandle forstørret prostata. Forstørret prostata kan gi vannlatingsproblemer. Ved å føre et instrument inn i urinrøret og høvle vekk deler av prostata fra innsiden bedres vannlatingen.
TUR-P
Av /Shutterstock.

TUR-P er et kirurgisk inngrep som brukes i behandling av forstørret prostata. Inngrepet regnes som sikkert og effektivt.

Faktaboks

Etymologi

transuretral betyr gjennom urinrøret (urethra), reseksjon betyr kirurgisk fjerning

Også kjent som
transuretral reseksjon av prostata

Inngrepet tilbys menn som har vannlatingsplager på grunn av at en forstørret prostata utgjør et avløpshinder for urinen. Disse mennene har varierende plager med vannlatingen. De vanligste er tømmingsvansker og svak stråle.

Inngrepet gjennomføres som regel i spinalbedøvelse, men generell anestesi (narkose) blir også brukt som bedøvelse. Det er vanligvis lite smerter i etterkant av operasjonen.

Forberedelser

Pasienter som tilbys TUR-P trenger utredning på forhånd. Man må kartlegge graden av plager, størrelsen på prostata, tømmingsevne og blærens funksjon. Svært store prostataer er ikke egnet for denne typen operasjon, og må opereres åpent. Ofte har pasienter som opereres forsøkt medikamentell behandling først.

Operasjonen

Operasjonen krever sykehusinnleggelse, og foregår ved at det føres et skop opp i urinrøret. Ved hjelp av en strømførende slynge fjerner man («skaver av») det frembukende prostatavevet. Prostata fjernes på denne måten i form av flere vevsbiter eller spon. Man fjerner ikke hele prostata, men nok til at urinstrømmen kan flyte uhindret, og at vannlatingsplagene bedres.

Prostata er et blodrikt organ. Det vil derfor så å si alltid blø noe etter operasjonen. Det legges derfor inn et grovt kateter som tillater gjennomskylling. Dette gjøres for å unngå at blod koagulerer (levrer seg) i blæren, noe som er svært smertefullt for pasienten. Vanligvis kan kateteret fjernes neste dag, og pasienten kan skrives ut fra sykehuset.

Komplikasjoner

Komplikasjoner er først og fremst blødning den første tiden etter operasjonen. Enkelte pasienter må legges inn på nytt for å stille en blødning eller tømme blæren for blodkoagler. Pasientene anbefales å ta det rolig de første tre ukene etter operasjonen. Noe blodtilblandet urin er vanlig den første tiden, og regnes ikke som en komplikasjon.

Ereksjonsevnen påvirkes ikke av inngrepet, men noen pasienter opplever retrograd ejakulasjon, det vil si at utløsningen går opp i blæren i stedet for ut av urinrøret. Sædcellene kommer derfor ut med urinen ved neste vannlating. Dette er ufarlig, men reduserer selvsagt muligheten for befruktning.

Historikk

TUR-P har vært etablert behandlingstilbud siden 1926 og regnes som det første minimalinvasive inngrepet i verden. I de nesten 100 år som er gått siden TUR-P først ble gjennomført er det kommet og gått svært mange forsøk på å bedre menns svekkede vannlating. Svært få av disse har tålt tidens tann, og TUR-P er blitt «gullstandarden» som nye metoder måles mot.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg