Hematuri
Hematuri er det samme som blod i urinen. Bildet viser en kateterpose med sterk misfarging av urinen. Blod i urinen kan være så kraftig som her, for eksempel etter prostataoperasjon, men blodet kan også være så lite at det er usynlig for det blotte øyet. Da må urinen undersøkes i mikroskop.
Hematuri
Av /Shutterstock.

Blod i urinen er forekomst av røde blodceller i urinen. Det kan være synlig for det blotte øyet gjennom misfarging av urinen, eller det kan være så små mengder at man må undersøke urinen med mikroskop for å se de røde blodcellene.

Faktaboks

Også kjent som

hematuri

Blod i urinen er et alarmsignal og viktig sykdomstegn ved sykdommer og skader i nyrene eller urinveiene. Det bør derfor alltid undersøkes av lege.

Årsaker

Blod i urinen kan skyldes sykdom i nyrene, nyrebekkenene, urinlederne, blæra og urinrøret. Ved nyresvulster, både godartede og ondartede, kan blod i urinen være hovedtegnet. Stein i urinveiene er en ganske alminnelig årsak. Nyreskader, for eksempel ved trafikkulykker eller fall, vil ofte kunne gi blod i urinen. Svulster i urinblæren er en annen svært vanlig årsak. Betennelse i nyrene (nefritt) og i urinblæren (cystitt) fører også til blod i urinen. Blod i urinen hos eldre menn skyldes ikke sjelden en forstørret prostata.

I andre tilfeller kan blod i urinen skyldes bruk av blodfortynnende midler. Likevel er det viktig å være oppmerksom på at slike midler kan gjøre at sykdomsprosesser blør lettere. Derfor kan ikke blødning forklares ut fra blodfortynnende medisin alene, før andre alvorlige årsaker er utelukket.

Er blødningen sterk, kan blodet koagulere (levre seg) i blæren, slik at denne ikke er i stand til å tømme seg. Blæren kan bli utspilt av blod og urin. En slik tilstand kalles blæretamponade, og er svært smertefull. Ofte kan dette komme etter et kirurgisk inngrep i urinveiene, men det kan også skyldes blødninger på grunn av skade eller sykdom.

Inntak av større mengder rødbeter kan gi rødfarge i urinen, noe som kan forveksles med hematuri. Dette skyldes en gruppe fargestoffer som kalles antocyaniner, som skilles ut via nyrene til urinen.

Diagnostikk

Homogen hematuri
Ved homogen hematuri finner man røde blodceller i urinen som ser relativt like ut. Det kan for eksempel skyldes urinveisinfeksjoner og svulster i nyrene eller urinveiene.
Homogen hematuri
Av .

Blødningen kan være så sterk at rødt blod blir synlig i urinen, såkalt makroskopisk hematuri. Andre ganger påvises blodet først ved mikroskopi av urinen eller ved spesielle papirstrimler, mikroskopisk hematuri. Slike papirstrimler er meget følsomme. Når de dyppes i urin som inneholder blod, skjer det en fargereaksjon som både forteller at blod er til stede og hvor sterk blødningen er.

Utredning

Alle med makroskopisk hematuri skal henvises til videre utredning, bortsett fra kvinner under 40 år med ukomplisert blærekatarr. Ved mikroskopisk hematuri hos voksne over 40 år skal det alltid gjøres CT-undersøkelse av urinveiene. Dessuten må urinrøret og urinblæra undersøkes med cystoskopi, hvor man kan undersøke innsiden av blæren.

Behandling

Behandling avhenger av den underliggende årsaken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jørgen F

Under symptomer kommer det ikke frem hvilken farge det er på blod i urinen. Bør ikke det legges inn?

svarte Thale Kristin Olsen

Hei Jørgen!Takk for innspillet ditt. Makroskopisk hematuri vil si at det er rødt blod i urinen. Jeg har redigert artikkelen og tatt med dette.Hilsen Thale

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg