blod i urinen

Blod i urinen kan skyldes sykdom i nyre, nyrebekken, urinleder, blære og urinrør.
Av .

Artikkelstart

Blod i urinen eller hematuri er et alarmsignal og viktig sykdomstegn ved sykdommer og skader i nyrer eller urinveier.

Faktaboks

Også kjent som

hematuri

Årsaker

Hematuri kan skyldes sykdom i nyre, nyrebekken, urinleder, blære og urinrør. Ved nyresvulster, både godartede og ondartede, kan blod i urinen være hovedtegnet. Stein i urinveiene er en ganske alminnelig årsak. Nyreskader er blitt hyppigere, spesielt på grunn av økende trafikk med personuhell, og vil alltid gi blod i urinen. Svulster i urinblæren er en annen svært vanlig årsak. Betennelse i nyrene, nefritt, og i urinblæren, cystitt, fører også til blod i urinen. Hematuri hos eldre menn skyldes ikke sjelden en forstørret prostata.

I andre tilfeller kan blod i urinen skyldes bruk av blodfortynnende medisin. Likevel er det viktig å være oppmerksom på at slik medisin kan gjøre at sykdomsprosesser blør lettere. Derfor kan ikke blødning forklares ut fra blodfortynnende medisin alene før andre alvorlige årsaker er utelukket.

Alvorlighetsgrader

Blødningen kan være så sterk at rødt blod blir synlig i urinen, såkalt makroskopisk hematuri. Andre ganger påvises blodet først ved mikroskopi av urin eller ved spesielle papirstrimler, mikroskopisk hematuri. Slike papirstrimler er meget følsomme. Når de dyppes i urin som inneholder blod, skjer det en fargereaksjon som både forteller at blod er til stede og hvor sterk blødningen er.

Undertiden kan hele urinporsjonen være blodig. Andre ganger kan blødningen være sterkest enten i begynnelsen av vannlatingen eller på slutten av den. Dette kan gi opplysning om hvor i urinsystemet blødningen skriver seg fra. Kommer blødningen på slutten av blæretømmingen, skyldes den en lidelse i selve urinblæren, og ofte vil det være en blæresvulst. Er blødningen sterkest til å begynne med og avtar eller forsvinner under vannlatingen, vil den sannsynligvis komme fra et nivå nedenfor urinblæren, ofte fra en forstørret prostata. Er hele urinporsjonen like blodig, får vi ingen indikasjon på hvor blødningen stammer fra. Det kan være både fra nyrer, urinleder, blære og prostata. Er blødningen sterk, kan det dannes så mye koagler at blæren ikke er i stand til å tømme seg. Den blir utspilt av blod og urin. En slik tilstand kalles blæretamponade, og vil ofte være sekundær til et kirurgisk inngrep i urinveiene, men kan også skyldes blødninger på grunn av skade eller sykdom.

Utredning

Alle med makroskopisk hematuri skal henvises til videre utredning, bortsett fra kvinner under 40 år med ukomplisert blærekatarr. Ved mikroskopisk hematuri hos voksne over 40 år skal det alltid gjøres CT urografi for å kartlegge urinveiene. I tillegg bør ultralydundersøkelse også utføres. Dessuten må urinrør og urinblære undersøkes med cystoskopi.

Behandling

Behandling avhenger av den underliggende årsaken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jørgen F

Under symptomer kommer det ikke frem hvilken farge det er på blod i urinen. Bør ikke det legges inn?

svarte Thale Kristin Olsen

Hei Jørgen!Takk for innspillet ditt. Makroskopisk hematuri vil si at det er rødt blod i urinen. Jeg har redigert artikkelen og tatt med dette.Hilsen Thale

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg