Bleieutslett
Bleieutslett viser seg som et rødt utslett.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Bleieutslett er et irritativt utslett i bleieregionen som skyldes fuktighet og irriterende påvirkning av urin og avføring.

Faktaboks

Også kjent som
bleiedermatitt

Forekomst

Bleieutslett er meget vanlig, og noen barn er mye plaget. Dette kan være et uttrykk for at de har anlegg for seboréisk eksem eller psoriasis.

Årsaker

Årsaken til bleieutslett er miljøforandringen på huden som skapes av fuktighet, tette bleier og påvirkning av irritanter i urinen og avføringen. Dette fører til at hudens barrierefunksjon forstyrres, og at bakteriemiljøet på huden endrer seg. Det vil blant annet oppstå en økt vekst av gjærsopp (Candida albicans).

Behandling

Behandlingen av bleieutslett retter seg mot årsaken, det vil si at en bør unngå at huden er tildekket og fuktig. Hyppige bleieskift og perioder med lufting er viktige tiltak.

Symptomatisk behandling er antimikrobielle midler som pensling med krystallfiolett og bruk av vannavstøtende, beskyttende kremer. Disse kremene kan gjerne inneholde sink. I noen tilfeller kan det være aktuelt å bruke milde kortisonkremer i noen dager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg