Bleieutslett, irritativt utslett i bleieregionen som skyldes fuktighet og toksisk (giftig) påvirkning av urin og avføring.

Bleiedermatitt er meget vanlig, og noen barn er mye plaget. Dette kan være et uttrykk for at de har anlegg for seboréisk eksem eller psoriasis.

Årsaken til bleiedermatitt er miljøforandringen på huden som skapes av fuktighet, tette bleier og påvirkning av irritanter i urinen og avføringen. Dette fører til at hudens barrierefunksjon forstyrres, og at den mikrobiologiske floraen på huden endrer seg. Det vil blant annet oppstå en økt vekst av gjærsopp (Candida albicans).

Behandlingen av bleiedermatitt retter seg mot årsaken, det vil si at en bør unngå at huden er tildekket og fuktig. Hyppige bleieskift og perioder med lufting er viktige tiltak.

Symptomatisk behandling er antimikrobielle midler som pensling med krystallfiolett og bruk av vannavstøtende, beskyttende kremer. Disse kremene kan gjerne inneholde sink. I noen tilfeller kan det være aktuelt å bruke milde kortisonkremer i noen dager.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.