Blodig oppkast, hematemese, er et tegn på blødning i den øvre delen av fordøyelseskanalen. Dette kan komme fra munnen, svelget, spiserøret, magesekken eller tolvfingertarmen. Bakre neseblødning kan også føre til blodig oppkast.

Faktaboks

Også kjent som

blodbrekning, hematemese

Små blodstriper i det som kastes opp er ofte uskyldig og kommer av små rifter som oppstår når man brekker seg. Blodet kan være rødt, hvis det er ferskt, eller kaffegrutlignende, hematinisert, hvis det har vært mer enn noen minutter i det sure miljøet i magesekken.

Årsaken kan være magesår, gastritt, sprekkdannelser i spiserøret etter kraftige brekninger, eller kreft i spiserør eller magesekk. Det er viktig med en rask legeundersøkelse, delvis for å påvise årsaken, delvis for å kunne forebygge eller behandle en alvorlig blødning.

Større mengder rødt eller levret blod er som regel tegn på mer alvorlig sykdom, for eksempel magesår, og må undersøkes og behandles på sykehus. Behandlingen kan ofte gjøres med gastroskopi, det vil si en kikkertundersøkelse av magen, men en sjelden gang er operasjon nødvendig for å stanse blødningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg