Blodig oppkast, hematemese, er et symptom på blødning i den øvre delen av fordøyelseskanalen. Dette kan komme fra munnen, svelget, spiserøret, magesekken eller tolvfingertarmen. Bakre neseblødning kan også føre til blodig oppkast.

Små blodstriper i det som kastes opp er ofte uskyldig og kommer av små rifter som oppstår når man brekker seg. Blodet kan være rødt, hvis det er ferskt, eller kaffegrutlignende, hematinisert, hvis det har vært mer enn noen minutter i det sure miljøet i magesekken.

Årsaken kan være magesår, gastritt, sprekkdannelser i spiserøret etter kraftige brekninger, eller kreft i spiserør eller magesekk. Det er viktig med en rask legeundersøkelse, delvis for å påvise årsaken, delvis for å kunne forebygge eller behandle en alvorlig blødning.

Større mengder rødt eller levret blod er som regel tegn på mer alvorlig sykdom, for eksempel magesår, og må undersøkes og behandles på sykehus. Behandlingen kan ofte gjøres med gastroskopi (kikkertundersøkelse av magen), men en sjelden gang er operasjon nødvendig for å stanse blødningen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.