Gastroøsofageal refluks.

Gastroøsofageal refluks. Årsaksmekanismer ved gastroøsofageal refluks.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Gastroøsofageal refluks er lekkasje av mageinnhold opp i spiserøret. Dette dreier seg vanligvis om en sur væske der eventuelle fødemidler er blandet med saltsyre og andre sekreter fra magesekken. Magesekkens slimhinne er konstruert for å tåle denne påkjenningen, men det er ikke spiserøret.

Faktaboks

Også kjent som

gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS), gastroesophageal reflux disease (GERD), refluks

Årsaker

Vanligvis blir spiserøret imidlertid beskyttet mot mageinnholdet ved øvre magemunn, cardia. Dette er en ringformet lukkemuskel som skiller spiserøret fra magesekken. Muskelen får hjelp av mellomgulvet, som bidrar til å klemme igjen åpningen, og av den vinkelen som dannes der spiserøret passerer gjennom mellomgulvet.

Dersom en eller flere av disse mekanismene svikter, eller hvis trykket på undersiden av lukkemekanismen blir for høyt, vil det oppstå lekkasje.

Trykkøkning forekommer hvis man bruker for trange klær, ved graviditet, eller akutt hvis man for eksempel bøyer seg fremover og løfter tungt. Ved spiserørsbrokk er noe av mageslimhinnen glidd på oversiden av lukkemekanismen. Dette vil også kunne bidra til refluks.

Symptomer

Symptomene på en slik refluks varierer sterkt, og noe refluks forekommer normalt hos alle. Reflukssykdom avgrenses til pasienter som har betydelige plager av tilstanden, først og fremst i form av sure oppstøt, brystbrann(kardialgi) og kvalme. Hvis tilstanden varer ved, vil det også kunne oppstå øsofagitt med betennelse eller til og med sårdannelse nederst i spiserøret.

Behandling

Behandlingen består dels i forebyggelse av lekkasjen (vektreduksjon, løse klær, skrått sengeleie om natten, unngå sene, store kveldsmåltider), dels syrehemmende medikamenter, for å redusere syrekonsentrasjonen i det som lekker opp. Høye doser over lang tid kan være nødvendig hos noen pasienter.

Kirurgisk behandling kan også være et alternativ, dersom en ikke kommer til målet med medikamenter. Inngrepet består i å forsterke lukkemekanismen mellom magesekk og spiserør (fundoplikasjon).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg