Gastritt, betennelse i magesekken, magekatarr. Betegnelsen brukes ofte upresist om dyspepsiplager, sviing, brenning og ubehag i mellomgulvet, men egentlig er det en diagnose som krever mikroskopisk undersøkelse av slimhinnen.

Akutt gastritt

Akutt gastritt kan oppstå på grunn av akutt irritasjon, f.eks. på grunn av alkohol, sterke krydderier eller irriterende medikamenter. Dette gir hevelse og rødhet, små sår eller punktblødninger i slimhinnen, og kan kanskje utvikle seg videre til magesår.

Kronisk gastritt

Kronisk gastritt oppstår ved langvarig påvirkning, slik som hos pasienter med bakterien Helicobacter pylori i mageslimhinnen (type A-gastritt). Hos andre ser det ut til at det er en såkalt «autoimmun» reaksjon som er ansvarlig, altså en sykdomstilstand der det er kroppens eget immunforsvar som angriper mageslimhinnen (type B-gastritt). Kronisk gastritt karakteriseres av ansamling av hvite blodceller – lymfocytter – i slimhinnen, og gradvis ødeleggelse av kjertelstrukturer. Dette gjør at blant annet syresekresjonen vil svekkes og opphøre. Intrinsic factor er et stoff som også produseres i mageslimhinnnen, og mangel på det kan føre til pernisiøs anemi med manglende oppsugning av vitamin B12.

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 13.02.2009.

Foreslå endring

Vi trenger ny fagansvarlig for Fordøyelsessystemet

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.