brød

Brød er en viktig kilde til næringsstoffer som proteinjernkostfiber og B-vitaminer.
Brød av /Shutterstock. Gjengitt med tillatelse

Brød er et kornprodukt som sammen med andre kornvarer utgjør en basismatvare i norsk kosthold, og har stor ernæringsmessig betydning. Brød er bakt med mel og vann, og ofte andre ingredienser som gjær, salt, kli, frø, melk og smør.

Som følge av et høyt konsum er brød og andre kornvarer vår viktigste kilde til energi, hovedsakelig på grunn av et høyt innhold av karbohydratet stivelse. Av samme grunn er brød også en viktig kilde til næringsstoffer som protein, jern, kostfiber og B-vitaminer.

Det næringsrike ytre laget av kornet er fjernet i siktet mel (fint mel), mens denne delen er med i sammalt mel (fullkornsmel). Derfor er næringsinnholdet avhengig av grovheten til melet. Brød basert på siktet mel inneholder noe mer stivelse og mindre av fiber og andre næringsstoffer enn grovt brød.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg